Volledig scherm
Begrafenis Ricky Hok a Hin. © Koos Smid

Moord op Hok A Hin op coldcase-kalender

De moord op Ricky Hok A Hin is één van de onopgeloste zaken die de politie heeft opgenomen in de coldcase-kalender. De kalender met 52 oude moordzaken wordt verspreid in vijf gevangenissen.

Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. De kalenders zijn uitgedeeld in gevangenissen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in het Justitieel Complex Schiphol. Wie de gouden tip geeft in bijvoorbeeld de moordzaak Hok A Hin krijgt 15.000 euro. Als de methode succesvol blijkt, worden de kalenders in alle gevangenissen uitgereikt.

De moord op Hok A Hin is de enige zaak uit Amersfoort die op de kalender staat. De 26-jarige Amersfoorter verloor het leven op oudejaarsdag 1994. Voor de deur van café The Flame werd hij door één kogel van het kaliber .22 in de hartstreek getroffen. Hij overleed voor de ingang.

Stilzwijgen
Over de moordzaak hebben betrokkenen en getuigen al die jaren vooral het stilzwijgen bewaard. Aan de dood van Hok A Hin ging een ruzie en een heftige schietpartij vooraf.

Het slachtoffer was met oudjaar al vanaf de middag op stap met een vriendengroep die ook aanlegde in café De Boekanier. Daar ontstond ruzie. Die werd later die avond uitgevochten in café The Flame aan de Scherbierstraat, het domein van motorclub The Confederates.

De groep van Hok A Hin werd het café uitgejaagd, maar keerde later terug. Er werd over en weer geschoten. Eén kogel was dodelijk. Kogelgaten in de muren getuigden op nieuwjaarsdag van de heftige schietpartij.

De volgende dagen dreigden er serieuze wraakacties. Er waren volgens horecaondernemers geruime tijd flinke spanningen in de binnenstad. Die werden dankzij diverse gesprekken in de kiem gesmoord. ,,Tijdens die gesprekken werd onderling besloten dat er niet meer over de zaak werd gesproken'', zegt een betrokkene van destijds. Tijdens een afkoelingsperiode bleven betrokken cafés op last van de burgemeester een tijd gesloten.

Een rechercheteam van twintig man hield zich lange tijd met het onderzoek bezig. Een 33-jarige man uit Huizen werd aangehouden, maar hij werd volgens justitie pertinent niet verdacht van het lossen van het dodelijke schot. Wel zou hij betrokken zijn geweest bij het gevecht dat vooraf ging aan de schietpartij. Voor hun betrokkenheid bij dat geweld werden ook enkele leden van The Confederates opgepakt. Wie het dodelijke schot loste blijft onbekend.

Sindsdien mijdt iedereen de gevoelige zaak. Alle betrokkenen willen escalatie voorkomen. ,,Het was helaas het gevolg van een uit de hand gelopen zuippartij.''

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort