Volledig scherm
De 17-jarige Hakim Ryani werd meerdere keren in zijn rug geschoten in recreatiegebied 't Twiske bij Oostzaan. © Iris Bergman

Moordenaar van Amersfoorter (17) moet straf in Turkije uitzitten

De 43-jarige E.K. die in 2002 werd veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op een 17-jarige Amersfoorter, moet zijn straf in Turkije uitzitten.

De Turkse autoriteiten hebben een verzoek tot uitvoering van de Nederlandse straf overgenomen. De familie van het slachtoffer is op de hoogte gebracht.

K. werd in 2002 door de rechtbank in Haarlem bij verstek veroordeeld voor de moord op de vriend van zijn ex-vriendin. Het lichaam van de 17-jarige Hakim Ryani uit Amersfoort werd op 5 mei 1999 gevonden in recreatiegebied ’t Twiske bij Oostzaan. Diezelfde dag zou hij om het leven zijn gebracht door K.

De stoppen zouden bij de dader zijn doorgeslagen, toen hij de jongen in Utrecht in bed aantrof met zijn toenmalige vriendin. K. belde een kennis en bracht de 17-jarige jongen samen met die vriend naar ’t Twiske, waar Ryani in koelen bloede is afgeslacht. De dader schoot het slachtoffer diverse keren van korte afstand in zijn rug.

K. wist na zijn daad te ontkomen en sloeg via Italië met de boot op de vlucht naar Turkije, waar hij al die tijd verbleef. In 2008 werd het vonnis definitief. Op verzoek van het Landelijk Parket zit de man al enige tijd vast. Het vonnis is nu ook in Turkije definitief.

De vriend die K. hielp met het verplaatsen van het slachtoffer, gaf tegenover de rechtbank toe hem ook te hebben geholpen bij zijn ontsnapping. De man is eerder veroordeeld tot 5 jaar cel en heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.  

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort