Volledig scherm
Kinderen die voor de Koranles kwamen werden als eerste geconfronteerd met de tekst. © AD

Moskee Barneveld beklad met hakenkruis en haattaal

updateDe deur van Moskee An-Noer in Barneveld is in de nacht van zaterdag op zondag met een hakenkruis en de tekst ‘moslim tuig’ beklad.

Het is nog niet bekend wie de graffiti op de Marokkaanse moskee aan de Begoniastraat heeft gespoten. Volgens voorzitter van de Marokkaanse Verenging Barneveld, Omar Zerkouni, zijn de leden van de An-Noer Moskee geschrokken. ,,Je hoort overal in het land dat er moskeeën worden beklad, maar je hoopt dat het bij die van jou niet zal gebeuren. Wij vinden het dan ook erg vervelend. Wij zijn een kleine gemeenschap en hebben goed contact met de gemeente, buurt, kerken en andere organisaties. Het komt voor ons dan ook echt uit de lucht vallen.”

In juni vielen er wel twee dreigbrieven op de mat. ,,Dan zijn mensen die hun gevoelens vanwege actuele gebeurtenissen op ons afreageren. Maar daar willen wij geen aandacht aan geven en dat hebben we genegeerd. Wij staan altijd open voor een dialoog. Iedereen die vragen heeft over de moskee of de islam is bij ons welkom. Ook degene die onze moskee hebben beklad.” Het hakenkruis en de tekst ‘moslimtuig’ is inmiddels van de voordeur verwijderd. ,,We hebben wel aangifte gedaan, maar onze eerste prioriteit is niet dat de daders worden gepakt. Wij hopen dat degene die het gedaan heeft met ons komt praten en dat het bij dit incident blijft.”

Koranles

De kinderen tussen de zes en zestien jaar die zondagochtend Arabische en Koranles hadden, werden als eerste met de tekst geconfronteerd. ,,Wat moet je dan tegen ze zeggen? Dat vonden wij heel vervelend. We hebben het er met de kinderen over gehad. Maar er zijn wel ouders en leden naar ons toe gekomen om te vragen of het niet tijd wordt dat we camera’s ophangen? Het is jammer dat het zo ver heeft moeten komen. We gaan nu over deze maatregelen nadenken. We moeten waakzaam zijn.”

Burgemeester Asje van Dijk betreurt het zeer dat dit is gebeurd. ,,Wij nemen hier met klem afstand van. We hopen dat de politie de dader(s) snel in het vizier krijgt.”

Volgens woordvoerder van politie Gelderland Oost, Petra Rijnten, heeft de moskee inmiddels aangifte gedaan. ,,Wij hebben een buurtonderzoek verricht maar dat heeft niets opgeleverd. Ook hebben we geen camerabeelden. Er zijn dus weinig aanknopingspunten voor ons.”

Buurtbewoners

De moskee is sinds 2015 op de locatie naast de Lidl supermarkt gevestigd, maar de Marokkaanse Verenging Barneveld bestaat al sinds de jaren ’80. Bewoners van de Begoniastraat zeggen niets gemerkt te hebben. 

Over het algemeen heeeft de buurt nooit te klagen over overlast rond de moskee, zegt een bewoonster. Er hangt daar geen groep jongeren rond. Wel betreuren ze het dat de nachtverlichting bij de naastgelegen supermarkt Lidl niet meer brandt, waardoor er een 'groot donker gat' ontstaat.

Volledig scherm
De moskee (links) ligt aan de Begoniastraat. © AD

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort