Volledig scherm
Gezicht op Amersfoort © Museum Flehite

Museum Flehite vervult grote wens met aankoop stadsgezicht van Van Wittel

Museum Flehite heeft bij veilinghuis Christie's in Londen het schilderij Gezicht op Amersfoort van de 17e eeuwse schilder Caspar van Wittel aangekocht. De in Amersfoort geboren kunstenaar schilderde het werk rond 1712, toen hij al jaren in Rome woonde.

De aankoop werd onder meer mogelijk gemaakt door giften van de gemeente Amersfoort, de Oudheidkundige Vereniging Amersfoort, Vrienden van Van Wittel, Museum Flehite en twintig Amersfoortse particulieren. Hoeveel het werk heeft gekost, is niet bekendgemaakt.

De verwerving van de zogenoemde gouache van Van Wittel is een zeer belangrijke aanwinst voor Museum Flehite. ,,Hij kan worden gezien als schakel tussen de 17de-eeuwse Nederlandse en de 18de-eeuwse Italiaanse schilderkunst", aldus het museum. ,,Zijn werk kwam terecht bij voorname Italiaanse families en adellijke heren uit Engeland, die op hun reizen naar Italië – de Grand Tour - veel van zijn stadsgezichten kochten. Van Wittel is daardoor vooral bekend en beroemd in het buitenland, echter vrijwel onbekend in Nederland."

Gezicht op Amersfoort toont volgens het museum een aantal waarheidsgetrouwe elementen zoals de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk. ,,Een landhuis links op de voorstelling was waarschijnlijk een huis elders in de stad, dat Van Wittel om compositorische redenen langs de oever van de Eem positioneerde. Het Gezicht op Amersfoort, samen met een Gezicht op Hoorn, ook van zijn hand, zijn uitzonderlijk binnen zijn verder uitsluitend Italiaanse stadsgezichten."

De gouache zal volgens Flehite 'zo spoedig mogelijk' te zien zijn in de Amersfoortzaal van het museum. Het werk zal ook worden getoond bij de overzichtstentoonstelling over Van Wittel in Amersfoort die voor begin 2019 gepland staat.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort