Volledig scherm
Werk van Wouter Bakkenes © AD

Museum krijgt 250 werken
van overleden Amersfoortse kunstenaar

De weduwe van de in Amersfoort opgegroeide kunstenaar Wouter Bakkenes (1920-1986) heeft ruim 250 schilderijen geschonken aan een museum in Nieuw-Zeeland. Hij emigreerde in 1952 naar Rotorua op het Noordereiland en keerde niet meer terug.

Dora Bakkenes wilde het werk bij elkaar houden. Vanwege de sterke band van haar man met Rotorua viel de keus logischerwijs op het plaatselijke museum.

Bakkenes was samen met onder anderen Max Keuris, Toon Tieland en Johan Traarbach grondlegger van de naoorlogse kunstenaarsvereniging De Ploegh. Getraumatiseerd door zijn ervaringen in de oorlog - hij zat gevangen in kamp Erika bij Ommen, zijn vader verongelukte - vertrok hij met zijn eerste echtgenote Hanneke Smits naar Nieuw-Zeeland.

Hoewel hij in zijn nieuwe vaderland regelmatig exposeerde, kreeg Bakkenes nauwelijks erkenning. Een binnen afzienbare tijd te verschijnen biografie van de Nieuw-Zeelander Peter Freeman moet daarin verandering brengen.

In Nederland bevinden zich maar weinig schilderijen van Bakkenes. Museum Flehite heeft één werk in de collectie, een olieverf van de kelder onder de Onze Lieve Vrouwetoren. Eind jaren 90 vond Mariëlle Verdijk in een verlaten school in Tilburg een stilleventje met bokkingen, geschilderd in de late jaren 40.

Verder is er een doek bekend van een boerenstal in Putten dat Bakkenes maakte in de oorlog, op zijn onderduikadres. Henny Vermeulen, die tegenwoordig in Spanje woont, kocht het 30 jaar geleden bij een handelaar in Kootwijkerbroek. ,,De droefheid greep mij aan, maar ook het sprankje hoop dat eruit spreekt via het venster.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort