Natuurbegraven straks mogelijk in bos bij Soest
De vastgoedtak van verzekeraar ASR is van plan in zijn openbaar toegankelijke bosgebied in Soest een natuurbegraafplaats mogelijk te maken.
ASR wil met Natuurbegraafplaatsen Van Waarde natuurbegraven mogelijk maken in bosgebied Hees, dat ligt langs de Wieksloterweg. Op het terrein van voetbalveld Hees, midden in het bos, dat de gemeente wil verplaatsen, is een klein informatiecentrum gedacht over natuurbegraven.
De gemeente Soest en de provincie staan positief tegenover het plan, blijkt uit een raadsvoorstel over de verplaatsing van de voetbalvelden. ASR ziet natuurbegraven als een belangrijke kostendrager en als bijdrage aan natuurverbetering.
In hetzelfde bosgebied van ASR kan sinds 2006 as worden verstrooid of worden begraven rond een nieuw te planten boom in het Herinneringsbos Hees. In Bilthoven is bij Den en Rust ook een natuurbegraafplaats. Het verschil is dat deze op het omheinde en tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijke terrein van de uitvaartorganisatie zelf ligt.
Opbrengst
De opbrengst van het natuurlijke begraven in het bos rond de buurtschap Hees bij Soest moet ten goede komen aan natuurverbetering. Dit betekent dat in het gebied waar natuurbegraven mogelijk wordt, de functie van productiebos verdwijnt. ASR Vastgoed Vermogensbeheer gebruikt de 250 hectare bos in Hees nu voor houtopbrengst.
Het is overigens niet de bedoeling dat het totale bosgebied van ASR tussen de Wieksloterweg en de grens met de gemeente Zeist wordt gebruikt als natuurbegraafplaats. Ongeveer eenderde staat op de kaart als ‘zoekgebied’. Dit is grofweg rond de Kooilaan en de Gerritslaan, achter het veld van voetbalvereniging Hees.
Pril stadium
Het plan voor de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats bevindt zich nog in een pril stadium. Er wordt overlegd met overheid en ASR, maar het is nadrukkelijk ook de bedoeling om natuurorganisaties en omwonenden te betrekken bij het plan, legt Marc Hesp van de organisatie Natuurbegraafplaatsen van Waarde uit. ,,Die wandelen daar en kennen het gebied goed.’’
Uitgangspunt is dat het realiseren van een natuurbegraafplaats nauwelijks zichtbaar moet zijn. ASR wil juist meer variatie aanbrengen in het bos. Langs de randen van lanen moeten ecologisch waardevolle vegetaties ontstaan. Hier en daar worden nieuwe lanen aangelegd.
Ook is het de bedoeling het overwegend door naaldbomen overheerste bos om te vormen tot een gemengd loof- en naaldbos. In het gebied worden ook nieuwe heidevelden ontwikkeld om een afwisseling te creëren tussen open en gesloten gebieden. En er komen enkele poelen bij voor amfibieën.
Zonder omheining
Er wordt geen omheining om het gebied geplaatst. Hesp: ,,Er worden dus geen bomen gekapt om het begraven mogelijk te maken. Bovendien worden graven zo gesitueerd dat bomen er geen hinder van ondervinden.’’
Mensen kunnen te zijner tijd een graf reserveren. Kleding, lijkwades, kisten, manden of urnen worden van afbreekbaar materiaal gemaakt. Alleen aan de hand van een boomschijf met inscriptie is een graf terug te vinden. De graven worden zo diep gelegd dat zoogdieren er niet gravend bij kunnen komen.
De organisatie heeft op dit moment een natuurbegraafplaats in Drenthe en twee in Limburg. ,,We begraven hier hooguit één persoon per week’’, legt Hesp uit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKEIVERLIEFD
Joris zag Mirjam bij eerste date en was in shock: ‘Ze was nog veel mooier dan op haar foto’s’
Ze wonen nog geen 200 meter bij elkaar vandaan, maar toch kwamen Joris en Mirjam elkaar nooit in het echt tegen. Tot hun paden elkaar via de digitale weg kruisten, en het meteen bleek te klikken. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Supermarkt Omur weigert te vertrekken na petitie van bewoners over overlast: ‘Dat lost problemen niet op’
Verhuizen omdat een groep omwonenden dat wenst omdat ze gek worden van de overlast? De Turkse supermarkt Omur op het Neptunusplein in Amersfoort is dat niet van plan. Verhuizen geeft een hoop gedoe en lost volgens de eigenaar de problemen op het plein helemaal niet op. ,,Die speelden al ver voordat wij hier kwamen. Bij verhuizing zie ik geen verbetering.’’ -
Schade aan woning na botsing met vrachtwagen, deel gevel ingestort
Een vrachtwagen met vuilcontainer heeft vanmorgen bij het achteruitrijden een woning aan De Laning in Amersfoort geraakt. Dit gebeurde rond 11.30 uur. Dankzij het puin waren twee woningen tijdelijk onbereikbaar. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gevonden, sloeg het noodlot genadeloos toe
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van AD-journalist Jan van Dam (1991-2022), die vorige maand hoorde dat hij uitgezaaide maagkanker had. Slechts drie weken later overleed hij. ‘Ik wil gaan als een man, niet als een zielenpoot.’ -
71-jarige vrouw uit Leusden komt om bij ongeluk in Friesland
Een 71-jarige vrouw uit Leusden is dinsdag om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in Friesland. Dat gebeurde rond 16.00 uur op de N359 nabij het dorp Wommels, in het zuidwesten van de provincie. De vrouw was te voet en werd aangereden door een auto. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
In samenwerking met indebuurt Amersfoort