Volledig scherm
Impressie van het bosgebied van ASR bij Soest. © ad

Natuurbegraven straks mogelijk in bos bij Soest

De vastgoedtak van verzekeraar ASR is van plan in zijn openbaar toegankelijke bosgebied in Soest een natuurbegraafplaats mogelijk te maken. 

ASR wil met Natuurbegraafplaatsen Van Waarde natuurbegraven mogelijk maken in bosgebied Hees, dat ligt langs de Wieksloterweg. Op het terrein van voetbalveld Hees, midden in het bos, dat de gemeente wil verplaatsen, is een klein informatiecentrum gedacht over natuurbegraven. 

De gemeente Soest en de provincie staan positief tegenover het plan, blijkt uit een raadsvoorstel over de verplaatsing van de voetbalvelden. ASR ziet natuurbegraven als een belangrijke kostendrager en als bijdrage aan natuurverbetering.

In hetzelfde bosgebied van ASR kan sinds 2006 as worden verstrooid of worden begraven rond een nieuw te planten boom in het Herinneringsbos Hees. In Bilthoven is bij Den en Rust ook een natuurbegraafplaats. Het verschil is dat deze op het omheinde en tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijke terrein van de uitvaartorganisatie zelf ligt. 

Opbrengst

De opbrengst van het natuurlijke begraven in het bos rond de buurtschap Hees bij Soest moet ten goede komen aan natuurverbetering. Dit betekent dat in het gebied waar natuurbegraven mogelijk wordt, de functie van productiebos verdwijnt. ASR Vastgoed Vermogensbeheer gebruikt de 250 hectare bos in Hees nu voor houtopbrengst.

Het is overigens niet de bedoeling dat het totale bosgebied van ASR tussen de Wieksloterweg en de grens met de gemeente Zeist wordt gebruikt als natuurbegraafplaats. Ongeveer eenderde staat op de kaart als ‘zoekgebied’. Dit is grofweg rond de Kooilaan en de Gerritslaan, achter het veld van voetbalvereniging Hees.

Pril stadium

Het plan voor de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats bevindt zich nog in een pril stadium. Er wordt overlegd met overheid en ASR, maar het is nadrukkelijk ook de bedoeling om natuurorganisaties en omwonenden te betrekken bij het plan, legt Marc Hesp van de organisatie Natuurbegraafplaatsen van Waarde uit. ,,Die wandelen daar en kennen het gebied goed.’’

Uitgangspunt is dat het realiseren van een natuurbegraafplaats nauwelijks zichtbaar moet zijn. ASR wil juist meer variatie aanbrengen in het bos. Langs de randen van lanen moeten ecologisch waardevolle vegetaties ontstaan. Hier en daar worden nieuwe lanen aangelegd. 

Ook is het de bedoeling het overwegend door naaldbomen overheerste bos om te vormen tot een gemengd loof- en naaldbos. In het gebied worden ook nieuwe heidevelden ontwikkeld om een afwisseling te creëren tussen open en gesloten gebieden. En er komen enkele poelen bij voor amfibieën.

Zonder omheining

Er wordt geen omheining om het gebied geplaatst. Hesp: ,,Er worden dus geen bomen gekapt om het begraven mogelijk te maken. Bovendien worden graven zo gesitueerd dat bomen er geen hinder van ondervinden.’’

Mensen kunnen te zijner tijd een graf reserveren. Kleding, lijkwades, kisten, manden of urnen worden van afbreekbaar materiaal gemaakt. Alleen aan de hand van een boomschijf met inscriptie is een graf terug te vinden. De graven worden zo diep gelegd dat zoogdieren er niet gravend bij kunnen komen.

De organisatie heeft op dit moment een natuurbegraafplaats in Drenthe en twee in Limburg. ,,We begraven hier hooguit één persoon per week’’, legt Hesp uit.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort