Volledig scherm
Wim Smeets is een verwoed natuurfotograaf. © Nico Brons

Natuurfotograaf zwaar gedupeerd door diefstal van bijna 20.000 euro aan apparatuur

Natuurfotograaf Wim Smeets (76) is deze week in Lage Vuursche slachtoffer geworden van diefstal. Hij raakte fotoapparatuur kwijt ter waarde van bijna 20.000 euro. Achttien jaar bouwde hij aan zijn omvangrijke collectie camera’s en lenzen waarmee hij zijn beroemde vogelfoto’s maakte.

Quote

Mijn verzeke­ring betaalt 500 euro uit

Wim Smeets

Maandagavond bezocht Smeets een vergadering van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) afdeling Eemland in Lage Vuursche. Zijn fotoapparatuur had hij in zijn auto laten liggen: twee koffers met fotospullen ter waarde van 19.000 euro en een tablet van 400 euro.

Toen de Bunschoter rond half tien terugwandelde naar zijn auto, die geparkeerd stond bij het Koos Vorrinkhuis aan de Koudelaan, zag hij dat er een ruit was ingeslagen. ,,Ik deed het portier open en zag allemaal glas op mijn stoel liggen. Toen ik de kofferbak openmaakte, was alles weg”, vertelt hij.

Hij heeft nog gekeken of er andere auto’s op het parkeerterrein waren opengebroken, maar dit was niet het geval. Daaruit valt te concluderen dat de dader moet hebben geweten welke kostbare bagage Smeets bij zich had.

De diefstal is de fotograaf niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Dit heeft me heel diep geraakt. Ik fotografeer sinds mijn 6de jaar, toen ik mijn eerste toestel kreeg, dus dit is pijnlijk. Ik voel me rillerig. Ik fiets maar wat rond om mijn sombere gevoel kwijt te raken en kijk naar de foto’s die ik bewaard heb op mijn computer.”

Kerkuilen

Normaal gesproken laat Smeets zijn fotoapparatuur nooit zomaar in zijn auto liggen. ,,Na de vergadering wilde ik wat kerkuilen gaan fotograferen in het bos; die komen te voorschijn, als het donker begint te worden. Daarom leek het me handig om mijn spullen even in de auto te laten liggen.”

Smeets heeft aangifte gedaan bij de politie, maar die zegt niets te kunnen doen. ,, Mijn verzekering betaalt 500 euro uit. Mocht iemand meer weten, neem dan alsjeblieft contact met mij of de politie op.”

De fotograaf was van plan om dezer dagen ook blauwborsten en oeverzwaluwen op de gevoelige plaat vast te leggen. In Bunschoten beheert hij de bekende Vebowand, waar elk jaar grote groepen oeverzwaluwen hun nest hebben.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort