Volledig scherm
© Tim van Der Hammen

Natuurroutes scootmobielclub Amersfoort zijn groot succes

Ondanks zijn fysieke beperkingen weet de levenslustige Paul Wareman mede scootmobielers naar buiten de natuur in te krijgen. Vorig jaar rolde zijn Scootmobielclub voor het eerst de straat op. De natuurroutes zijn inmiddels een groot succes.

Paul Wareman (67) werd in 2007 en 2011 getroffen door een herseninfarct. Hij is daardoor rechts halfzijdig verlamd en kan niet meer zelf eten, drinken en praten. Sinds zeven jaar woont hij noodgedwongen in een verpleegsituatie. ,,Ik was altijd een rappe prater”, vertelt hij typend op zijn computer, ,,en ben geestelijk gelukkig niet gekker dan voorheen. In het begin was niet kunnen spreken een echte kwelling. Daardoor ben ik door een diepe depressie gegaan, inmiddels heb ik geleerd mijn situatie te aanvaarden. Andere opties waren beduidend minder aanlokkelijk, ik heb weer een goed leven.”

Natuur

Het liefst trekt Paul met zijn hondje Diva op zijn scootmobiel de vrije natuur in. In de bossen, polders en andere natuurgebieden rond de stad schiet hij de mooiste natuurfoto’s, bewerkt ze met Photoshop en schrijft er over in zijn blogs. ,,Ik geniet enorm van deze uitstapjes en zag met lede ogen aan dat anderen met hun scootmobiel niet verder kwamen dan de supermarkt.

,,Ik wilde graag delen hoe mooi de ritten in de natuur zijn en dat het gevoel van vrijheid geeft”, legt Paul uit. In samenwerking met de activiteitenbegeleiding plaatste Paul een oproep om met een Scootmobielclub te beginnen. Tot zijn vreugde ontving hij een tiental positieve reacties. Na een gezamenlijk gesprek toog Paul aan het werk om de eerste 25 kilometerlange rit te organiseren.

Paul houdt van een goede voorbereiding en heeft al achttien verschillende routes samengesteld. De Eemrijders dragen een geel hesje met daarop het rode logo van de Scootmobielclub. De naam en het logo zijn door Paul bedacht.

De deelnemers komen vaak op plekken waar ze als geboren Amersfoorters nog nooit zijn geweest en verbazen zich hoe mooi de omgeving is.

,,Ik zou het toejuichen als er in andere wijken soortgelijke scootmobielclubs ontstaan, mijn routes en de naam van de Eemrijders mogen ze gebruiken”, besluit Paul. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook Messenger melden onder de naam Paul Warenman, of via e-mail: pcmwareman@hotmail.com.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort