Volledig scherm
PREMIUM
De vrijwilligers: vlnr Marinka Huijssoon, Henja Altena en Carine Heinhuis. © Nico Brons

'Netwerk cruciaal voor vluchteling'

de terugkeer,,Vluchtelingen die mogen blijven, zijn verreweg het beste af met woonruimte op de plek waar ze contacten hebben opgedaan. De samenleving is daar ook bij gebaat. Want pas als iemand de taal spreekt en een netwerk heeft, kan hij of zij zich nuttig maken en iets terugdoen.''

Het waren maar zeven weken die 93 vluchtelingen een jaar geleden doorbrachten in de Amersfoortse crisisopvang. Toch zorgde het voor een blijvende band met de stad. De meesten keren dan ook terug als statushouder. Vandaag: de onvermoeibare vrijwilligers.

Die stelling durven ze wel aan, na een jaar van intensief optrekken met de groep uit de Anne Annemaschool. Bovendien gaven ze er invulling aan met hun petitie voor terugkeer van 'eigen' vluchtelingen als statushouders naar Amersfoort. Al gaat het 'absoluut niet om hen'; dankzij Marinka Huijssoon, Carine Heinhuis en Henja Altena komen 63 van de 93 vluchtelingen te wonen in de stad waar ze zich het meest vertrouwd voelen.

Niet dat ze een jaar geleden wisten waar het zou eindigen. Tv-redacteur en Neerlandicus Carine meldde zich aan als vrijwilligster in sporthal Schuilenburg en stond nog dezelfde 60 vluchtelingen hun eerste woorden Nederlands te leren. Vormgeefster Marinka sloot een week later aan in de Annemaschool. Samen ontwikkelde het duo een lesprogramma dat, vijf avonden in de week, vruchten afwierp en de banden aanhaalde.

Als de groep half november na zes weken door moet naar de noodopvang in Zeist vloeien aan weerskanten de tranen. ,,Je kunt zeggen dat wij, enkele tientallen vrijwilligers uit Amersoort, ze achterna zijn gereisd. We konden en wilden deze mensen niet in de steek laten. Omdat er nog geen taalles was geregeld, zijn we in dat gat gesprongen. De eerste weken met z'n achten op een kamer, daarna konden we terecht in een leegstaand kinderdagverblijf in Soesterberg. Intensief maar dankbaar werk.''

In februari dreigt de groep uiteen te vallen, omdat de vluchtelingen naar verschillende registratieopvangen in het land worden gestuurd. Voordat het zo ver is, inventariseert het drietal hun woonwens en begint een succesvolle actie om zij die dat willen straks als statushouder naar Amersfoort te halen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort