Volledig scherm
De politie had de inbrekers snel te pakken. © Politie

Nietsontziende Roemenen ‘ordinair op roverspad’ in Achterveld

Twee Roemenen die op 23 mei in Achterveld een woning binnendrongen en de bewoonster verwondden, moeten wat het Openbaar Ministerie betreft 10 maanden de cel in.

De verdachten bezochten ongevraagd nog twee huizen in het dorp, maar houden vol dat ze geen kwade bedoelingen hadden. De Achterveldse van 68 die in de woning van haar hoogbejaarde moeder plotseling oog in oog kwam te staan met de mannen, luisterde vandaag op de rechtbank met haar arm in een brace naar de uitvluchten van Vasile A. (25) en Nitu T. (24). 

Ze brak haar pols toen een van de twee haar een harde duw gaf. De Roemenen ontkenden in alle toonaarden en met veel misbaar elke betrokkenheid. Ze bleven volhouden dat ze slechts om een glas water hadden gevraagd.

Officier van justitie Esbir Wildeman kent geen enkele twijfel: de mannen drongen volgens hem dezelfde middag nog twee woningen binnen in het dorp en werden betrapt met buit op zak. Het zeldzame biljet van tien gulden dat Nitu T. bij zich had bij zijn arrestatie, was gestolen uit één van de huizen, stelde de openbaar aanklager.

Tirades

Esbir Wildeman had geen goed woord over het gedrag van de verdachten, die ook de rechters zichtbaar irriteerden met hun ongevraagde tirades. ,,Ze nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor wat ze hebben gedaan. Iedereen draagt schuld, behalve deze twee heren. Zelfs het slachtoffer dat hier in de zaal zit, en nog altijd de gevolgen ondervindt van het geweld, moet het ontgelden. Ze kwamen naar Nederland voor een ordinaire strooptocht en niets minder. Ze liegen alles bij elkaar en geven elkaar de schuld. Ik kan echt niks positief bedenken. Alleen een gevangenisstraf is hier op zijn plaats.’’

Het slachtoffer zal nooit meer volledig herstellen van haar verwondingen, verwachten specialisten. ,,Ze was een kerngezonde vrouw die nog werkte, maar ze kan nu geen vaatdoek meer uitwringen’’, aldus haar advocaat. Hij eiste een schadevergoeding voor materiële schade en smartengeld.

De uitspraak is over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort