Volledig scherm
Historicus Leen Alberts proeft het middeleeuwse hoppenbier. © AD

Nieuw bier volgens eeuwenoud recept

Bier brouwen ging in de middeleeuwen anders dan tegenwoordig. Voor Rock City Beers was het dan ook een uitdaging om een hoppenbier, zoals dat  500 jaar geleden in Amersfoort werd gebrouwen, na te maken. Maar het is gelukt.

Quote

Vroeger werd een papje van water en mout lang gekookt, een hele dag, om het bier dikker te maken en schadelij­ke bacteriën te doden. Tegenwoor­dig kook je dat nog maar een uur

Koen Overeem, bierbrouwer

De Amersfoortse brouwerij werd benaderd door historicus Leen Alberts, die in januari promoveert op een proefschrift over de biergeschiedenis van de stad. ,,Hij had één droom: om een van de bieren waarover hij schrijft te maken'', vertelt Koen Overeem van Rock City Beers. ,,Dat kan eigenlijk niet op de hedendaagse apparatuur en de meeste brouwers die hij benaderde, durfden het niet aan. Maar wij houden van gekke brouwsels, wij werden hier heel blij van.''

Productieproces 
De moderne apparatuur maakt het moeilijk om middeleeuws bier na te maken. ,,Ze hadden vroeger allemaal gekke methodes, eigenlijk wisten ze niet precies wat ze deden'', legt Overeem uit. ,,Tijdens het productieproces kook je zoete wort, dat is een papje van water en mout. Vroeger werd dat lang gekookt, een hele dag, om het bier dikker te maken en schadelijke bacteriën te doden. Tegenwoordig kook je dat nog maar een uur.''

Ook waren de hoeveelheden grondstoffen in de middeleeuwen anders. ,,Gerst was toen duur, dus werd er veel haver gebruikt. Soms bestond het bier voor de helft uit haver, dat is nu nog maar 10 procent. Leen heeft dat allemaal moeten omrekenen tot een recept. Leuk die samenwerking tussen een brouwer en een historicus.''

Quote

Het is een kwaliteits­bier geworden. Het is een hoppenbier. Dat was in de middeleeu­wen het eerste bier dat met hop gebrouwen werd.

Koen Overeem, bierbrouwer

Kwaliteitsbier
Dinsdag werd het eerste testrecept geproefd. ,,Dat was bedoeld om te kijken of het haalbaar was om een kleine oplage te brouwen. Het is een kwaliteitsbier geworden. Het is een hoppenbier. Dat was in de middeleeuwen het eerste bier dat met hop gebrouwen werd. Het heeft een pittige haversmaak. Doordat het haver boven open vuur gedroogd werd, heeft het een lichte rooksmaak'', zegt Overeem enthousiast.

Het is de bedoeling dat bij de presentatie van Alberts' boek, Brouwen aan de Eem - Amersfoort, een Stichtse bierstad in de late Middeleeuwen, op 21 januari in de Sint-Joriskerk, het hoppenbier geschonken worden. Rock City Beers is van plan om volgend jaar elk seizoen een middeleeuws bier uit te brengen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort