Volledig scherm
Het karkas van wat in september 2020 een theater zal zijn met plaats voor 824 bezoekers. © Nico Brons

Nieuw hoofdkantoor van AFAS in Leusden krijgt langzaam vorm

Waar het tien jaar een droom was en daarna anderhalf jaar een grote hoop zand, doemt in Leusden nu de werkelijkheid op: de contouren van het toekomstig hoofdkwartier van softwaregigant AFAS, dat in één klap het grootste complex van de regio wordt.

Volledig scherm
Het nieuwe hoofdkantoor meet circa vijf keer het Eemplein in Amersfoort. © AD

Meest in het oog springend voor wie dezer dagen vanaf de A28 het dorp inrijdt, zijn zonder twijfel de grote stalen bogen die uit een betonnen cirkel omhoogschieten. Ze vormen het karkas van wat naar verwachting september 2020 een theater is dat plaats kan bieden aan 824 bezoekers. Achter de ‘dome’ staan al wat betonnen wanden, waarachter in april 2020 een restaurant moet staan waar na opening 680 personen kunnen eten.

En precies aan de andere kant van het terrein, dat zo groot is als vijf Amersfoortse Eempleinen, verrijzen wanden met kozijnen. Tot dusver zo’n vier verdiepingen, maar eveneens per april 2020 zeven verdiepingen hoog om ruimte te bieden aan 711 werkplekken, 15 vergaderruimten en 9 directiekamers. Aan het zicht onttrokken wordt gebouwd aan de garage waar werknemers en bezoekers samen 801 auto’s kunnen parkeren.

Werkpaleis

Rond de jaarwisseling van 2020- 2021 moet dit alles in gebruik worden genomen en dienen als het nieuwe ‘werkpaleis’ van AFAS, een in Leusden geworteld bedrijf dat software maakt waarmee bedrijven hun administratie kunnen automatiseren. Wie dat programma niet kent, kent de naam wellicht wel van het Circustheater in Scheveningen, voetbalclub AZ uit Alkmaar, de voormalige Heineken Music Hall in Amsterdam of, dichter bij huis, de Stadszaal in theater Flint in Amersfoort of theater De Tuin in Leusden: allemaal instellingen waar AFAS hoofdsponsor van is.

Hoeveel het megaproject moet kosten, heeft de softwaregigant nooit bekend willen maken. Aan geld heeft hij in elk geval geen gebrek: het bedrijf draait inmiddels een omzet van 140 miljoen euro, waar dit tien jaar geleden nog 50 miljoen euro was.

De bouw van een nieuw hoofdkantoor was volgens directeur Bas van der Veldt nodig, omdat het bedrijf door een eveneens sterk groeiend aantal medewerkers uit zijn toch al niet misselijke huidige hoofdkantoor aan de Philipsstraat groeit. Dit pand, schuin tegenover de bouwplaats, zegt AFAS overigens niet vaarwel: in 2016 nam ze het nog in eigen beheer, om op een later tijdstip een nieuwe invulling te krijgen.

Damwanden

Hoewel de bouw van het nieuwe ‘Silicon Valley van de regio’ flink vordert, moet er volgens de planning nog veel gebeuren. Over twee weken wordt bijvoorbeeld begonnen met het trekken van de damwanden, wat volgens het bedrijf zeker geluidsoverlast zal veroorzaken. 1 augustus van dit jaar staat in de agenda als moment waarop het hoogste punt van dik 26 meter moet worden bereikt en uiteindelijk moet het pand op 1 oktober 2020 klaar zijn om te worden ingericht.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort