Volledig scherm
Lili (11) en Howick (12) © Defence for Children

Nieuwe aanvraag verblijfsvergunning Lili en Howick terecht afgewezen

Het nieuwe asielverzoek van de Amersfoortse broer en zus Howick en Lili en hun moeder is door staatssecretaris Mark Harbers terecht afgewezen. Dat oordeelde de bestuursrechter vandaag.

Vorig jaar zomer oordeelde de bestuursrechter in een spoedprocedure dat de staatssecretaris Howick en Lili, die met hun moeder Armina Hambartsjumian, in het Amersfoortse asielzoekerscentrum voor uitgeprocedeerde gezinnen verbleven, uit mocht zetten. De kinderen wonen al negen jaar in Nederland. Op het moment dat moeder Armina van haar bed werd gelicht en naar het uitzetcentrum in Zeist werd gebracht, waren de kinderen uitlogeren. Omdat de moeder niet wilde zeggen waar de kinderen verbleven, werd zij in haar eentje uitgezet naar haar geboorteland Armenië.

Ook de uitzetting de moeder zonder haar kinderen, was volgens de bestuursrechter terecht. Armina verblijft nu nog altijd in Armenië zonder Howick en Lili. Twee weken na de uitzetting van hun moeder waren de broer en zus terecht. Vanwege de heftige periode verbleven de kinderen in een tijdelijk opvanggezin. Inmiddels wonen ze in hun oude omgeving, in Amersfoort, bij een bevriend gezin van hun moeder.

Geen nieuwe feiten

De nieuwe aanvraag van een verblijfsvergunning  'op tijdelijke humanitaire gronden' is volgens de bestuurrechter 'terecht afgewezen, omdat er geen nieuwe feiten en omstandigheden zijn'. De rechtbank oordeelde al eerder ‘dat de moeder loog over identiteit en nationaliteit’. De rechtbank achtte bewezen dat de Russische identiteit en nationaliteit waarmee het gezin in 2008 in Nederland een asielprocedure startte, niet juist is.

De Raad van de Kinderbescherming zou het ‘zeer schadelijk en zorgelijk vinden als de kinderen in Armenië in een pleeggezin of tehuis worden geplaatst, zonder het vooruitzicht dat ze bij hun moeder kunnen opgroeien’. Ook zegt de Raad van de Kinderbescherming dat moeder Armina binnen een aanvaardbaar termijn de verzorging en de opvoeding voor haar kinderen op zich kan nemen. Voor een spoedige hereniging heeft de staatssecretaris de Armeense ambassadeur in Nederland gevraagd om hulp bij de hereniging van Howick en Lili met hun moeder. Mocht het nodig zijn is er afgesproken dat de kinderen eventueel worden opgevangen bij een Amerikaanse stichting. Ook kan de moeder psychische hulp krijgen.

Honderden Amersfoorters liepen mee met de Hartjestocht tegen de uitzetting van Howick en Lili. Er was veel kritiek op het handelen van burgemeester Lucas Bolsius, die niet met de optocht wilde meelopen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort