Volledig scherm
Paleis Soestdijk. © ANP

Nieuwe eigenaar Paleis Soestdijk was hoe dan ook als winnaar uit de bus gekomen

De nieuwe eigenaar van Paleis Soestdijk Made By Holland, was ook als winnaar uit de bus gekomen als van tevoren direct het definitieve aantal woningen en hotelkamers duidelijk was geweest. Dat zegt de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in antwoord op Kamervragen.

In het oorspronkelijke winnende plan staan veel minder woningen ingetekend. In het recente masterplan relt Made bij Holland van 33 extra woningen (98 in totaal) en van een hotel. Die uitbreiding is volgens de eigenaar nodig om de restauratie van het paleis te kunnen bekostigen.

Vraagtekens

D66-kamerleden Van Eijs en Sneller zetten vraagtekens bij de uitbreidingsplannen en delen de zorgen van de Baarnse gemeenschap over aantasting van de omliggende natuur en verkeershinder.

De staatssecretaris benadrukt dat Made by Holland toestemming heeft gevraagd aan Rijks Vastgoed Bedrijf voor de uitbreiding, zoals volgens de procedure noodzakelijk is. Het RVB kon de uitbreiding niet weigeren omdat de het concept van Made by Holland niet wordt aangetast. Het gaat volgens de RVB enkel om een optimalisering.

Het paleis wordt gerenoveerd om tentoonstellingen en presentaties te geven, ook in andere gebouwen op het park. Centraal staan innovaties in Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van waterbeheersing, agricultuur, voeding, design en duurzame energie.

Horeca

Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is onder de noemer De Parade ruimte voor ontvangsten en evenementen als muziek, theater en film. Er komen ook een hotelvoorziening en horeca. Het bos gaat open voor recreanten. Op het terrein van de marechausseekazerne komen woningen. 

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort