Volledig scherm
Jan Wunderink zet zich in voor het behoud van de Nieuwlandse traditie om tijdens kerst een aantal bomen te verlichten. © Tim van der Hammen

Nieuwland komt in actie voor lampjes kerstbomen

Al eenentwintig jaar op rij sieren rond de feestdagen drie grote kerstbomen in de fonteinbakken op de Patriciërslaan in Nieuwland. Omdat vooral de kosten van de kerstverlichting stijgen, vaart vandaag de Pannenkoekboot de wijk binnen om hiervoor extra geld in te zamelen. 

Bewoners van het eerste uur, Jan Wunderink (68) en Rienk Buter (54) maken zich meer dan twee decennia sterk om de traditionele kerstbomen jaarlijks op hun plek te krijgen. In de herfst en winter gaan de fonteinen om technische redenen uit, om daarna in het voorjaar weer ingeschakeld te worden. Als de fonteinen uit zijn is de aanblik een kale bedoeling en zo ontstond het plan om er kerstbomen in te plaatsen.

Ludieke inzamelingsplan

,,Jaarlijks gaan we de deuren langs om per inwoner een bijdrage voor de kerstbomen te vragen”, legt Wunderink uit, ,,nu blijkt dat het onderhoud van de verlichting flink in de papieren loopt, en we de prijs voor de bewoners niet willen laten stijgen, heeft Rienk dit ludieke inzamelingsplan bedacht.”

Het gezin Buter bezit een zeilboot en heeft daarmee afgelopen zomer spontaan een pannenkoekfestijn op de camping op touw gezet. ,,Waarom zouden we dat niet in de wijk kunnen doen?,” dacht Buter.

Buurtbudget

Zaterdagmiddag ‘vaart’ diezelfde zeilboot op een trailer de wijk binnen, de zeilen worden gehesen en op het grasveld aan de Vergulde Pauw kan het pannenkoekenbakken beginnen. Er is een kleurwedstrijd voor kinderen, live muziek ondersteunt het geheel, het moet een gezellige boel worden. Een bijdrage kan gedoneerd worden in de scheepskist. ,,We hebben buurtbudget aangevraagd voor de bakingrediënten”, zegt Buter. ,,Kort daarna bood een bewoner spontaan dertig kilo pannenkoekenmeel aan.”

,,Afgelopen zomer vierden we ons buurtfeest”, vertelt Wunderink. ,,Sindsdien worden er appjes onder (nieuwe) bewoners uitgewisseld en worden spontaan nieuwe contacten gelegd. De kerstbomen en het buurtfeest zijn een ware stimulans voor de sociale cohesie in deze buurt.” 

Het feest is van 15.00 tot 18.00 uur.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort