In alle gemeenten stijgen de heffingen voor afvalverwerking.
Volledig scherm
In alle gemeenten stijgen de heffingen voor afvalverwerking. © Cor de Kock

Nijkerk is de goedkoopste, Renswoude heeft hoogste lokale lasten

Nijkerkers dragen dit jaar de laagste lokale lasten in de regio Eemland. Ze betalen 616 euro aan belastingen voor de woz en heffingen voor afvalverwerking en riolering. 

In Renswoude zijn ze het duurst uit met 882 euro, een stijging van 14 procent. In alle tien regiogemeenten stijgen de lokale lasten. Dat varieert van 1 procent in Nijkerk tot 16 procent in Leusden, waar ze 735 euro moeten opbrengen. Landelijk stegen de lasten gemiddeld met 5 procent.

Amersfoort zesde

Dat blijkt uit de Atlas van Lokale Lasten van het COELO, een instituut van Rijksuniversiteit Groningen, dat ze jaarlijks op een rijtje zet. In Amersfoort, zesde op de regioranglijst, betalen inwoners 773 euro aan lasten, een toename van 4 procent.

Bunschoters zijn na de Nijkerkers het goedkoopst uit, met 635 euro. De heffingen stegen in Bunschoten met 8 procent. Baarn is met 862 euro na Renswoude het duurst. Woudenberg (848 euro), Scherpenzeel (799) en Barneveld (796) maken de top-5 vol.

Verlaging

Nijkerk springt er ook uit door als enige een verlaging van 13 procent door te voeren op de rioolheffing. Nijkerkers betalen 100 euro, verreweg het minst in de regio. In Renswoude en Scherpenzeel wordt het meest afgedragen voor riolering, 265 en 252 euro.

Afvalheffing

De afvalheffingen blijven overal stijgen. Het Rijk heeft de belasting vorig jaar met 139 procent verhoogd, veel gemeenten rekenen dat nu door aan bewoners. Zo neemt de afvalheffing in Renswoude met 36 procent toe. Die bedraagt nu 345 euro, de hoogste in de regio. In Woudenberg moeten inwoners 40 procent meer afdragen, 282 euro. Leusden vraagt 35 procent meer (260). Bunschoten vraagt slechts 193 euro, maar rekent een stijging van 28 procent.

Amersfoorters betalen na inwoners van Baarn het meeste onroerendzaakbelasting. Die stijgt dit jaar met 6 procent naar gemiddeld 375 euro voor een gezin. In Soest namen die woonlasten het sterkst toe, met 11 procent tot 279 euro.

De woz stijgt in alle gemeenten, in Amersfoort en Baarn zijn de lasten het hoogst met 375 en 278 euro.
Volledig scherm
De woz stijgt in alle gemeenten, in Amersfoort en Baarn zijn de lasten het hoogst met 375 en 278 euro. © ANP XTRA

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort