Volledig scherm
© ANP XTRA

Nijkerk past drie miljoen bij voor jeugdhulp

Nijkerk verwacht dit jaar meer uit te moeten geven voor jeugdhulp.  Daarvoor is 9,7 miljoen euro begroot, maar de verwachting is dat 1,3 miljoen meer nodig zal zijn. De gemeente ontvangt van het Rijk 7,7 miljoen euro voor jeugdhulp en past zelf 3,3 miljoen bij.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp en zijn wettelijk verplicht iedere jongere die hulp nodig heeft hulp te leveren. Hoeveel vraag er naar jeugdhulp is, heeft een gemeente niet in de hand. Dat maakt het volgens de gemeente moeilijk om de kosten te beheersen, ook doordat meer dan veertig procent van de verwijzingen niet via het gemeentelijk gebiedsteam verloopt, maar via huisartsen of gecertificeerde instellingen.

Het aantal jongeren dat jeugdhulp krijgt is in Nijkerk redelijk stabiel, maar er is wel een toename in de hoeveelheid hulp en/of de zwaarte van de hulp. Door de bezuinigingen van het Rijk de afgelopen jaren en een stijging van de kosten, is het geld dat Nijkerk van het Rijk krijg ontoereikend. Om de kosten te beheersen zet de gemeente in op preventie, in de  hoop dat zo zwaardere en duurdere zorg voorkomen kan worden.

In de voorjaarsnota die eind mei verschijnt wordt aangegeven hoe het college met de stijgende uitgaven wil omgaan.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort