Volledig scherm
PREMIUM
Zwem- en sportcomplex Amerena werd op op 20 april feestelijk geopend – dik vier maanden na de geplande oplevering, die voor rond de jaarwisseling in de agenda stond. Leveranciers die hun afspraken niet nakwamen en een tekort aan bekwaam personeel, was volgens aannemer Olco Sportsphere de oorzaak van alle vertraging. © Saskia Berdenis van Berlekom

Nog altijd volop discussie over afrekening vertraging Amerena

Amerena is al bijna negen maanden open, maar nog altijd zorgt de vertraging van de oplevering voor politieke ophef.

Nog altijd geen grote glijbaan

De glijbaan in zwembad Amerena is nog altijd niet open, en niemand durft nog te zeggen wanneer dat wél het geval gaat zijn. Het 90 meter lange witte gevaarte is nog altijd ‘te steil’, waardoor gebruikers bij een afdaling blauwe plekken op kunnen lopen. Eerdere aanpassingen boden geen soelaas, dus moeten er baandelen worden verwijderd of verwisseld. Wanneer die operatie start, is nog niet bekend. De vertraging van de opening van de glijbaan is inmiddels opgelopen tot negen maanden. 

Amersfoort2014 en CDA claimen dat de gemeente toegeeft de aannemer een douceurtje van 7 ton te hebben gegeven, maar dat wordt door de gemeente zelf weer bij hoog en bij laag ontkend.

De kwestie is inmiddels zo ingewikkeld, dat alleen hoogleraren economie er nog chocola van kunnen maken. Kort gezegd komt het hierop neer: de gemeente stelt 931.585 euro te besparen, omdat ze door de verlate oplevering van het zwem- en sportcomplex aan de Hogeweg twee jaar geen afschrijvingskosten hoeft te betalen. De kosten die de gemeente maakte om zwembad Liendert, het Sportfondsenbad en sporthal Schuilenburg langer open te houden (704.000 euro) zijn volgens haar met dit voordeel te verrekenen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort