Volledig scherm
Leerlingen zijn soms voor vervoer van en naar school aangewezen op busjes. © Bram Petraeus

Nog veel mis bij vervoer leerlingen

Het leerlingenvervoer in de regio Amersfoort kampt sinds de start van het nieuwe schooljaar voortdurend met problemen. Betrokken gemeenten kregen de afgelopen weken een stroom van meldingen binnen.

Quote

Wij hadden grote moeite om genoeg chauffeurs te vinden

Tony Duits, Willemsen de Koning

Ouders reppen over kinderen die niet of te laat door de taxi worden opgehaald of gebracht. Sommige leerlingen zitten meer dan een uur in de bus. Een reis van 1,5 uur voor een ritje Amersfoort-Baarn is geen uitzondering.

Veel betrokken kinderen hebben een leerachterstand of gedragsstoornis en volgen speciaal onderwijs. ,,Juist voor deze groep is het belangrijk dat het taxivervoer voorspelbaar en overzichtelijk verloopt'', zegt Battina Roover, locatiedirecteur van de Kingmaschool in Amersfoort.

Ouders van kinderen in het special basisonderwijs trokken afgelopen weken bij hun gemeente aan de bel, vanwege slecht georganiseerd leerlingenvervoer.

Zo kreeg de gemeente Leusden in augustus ruim 50 meldingen binnen. ,,De klachten nemen inmiddels wel af'', zegt de gemeentewoordvoerder.

De problemen zijn net als in de Regio FoodValley (Barneveld, Nijkerk) met name veroorzaakt doordat nieuwe taxibedrijven zijn gecontracteerd. Amersfoort, Soest, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg gunden gezamenlijk het leerlingenvervoer aan Willemsen de Koning uit Arnhem, Noot Touringcar uit Ede enTaxicentrale Witteveen BV uit Lemmer.

De taxibedrijven kampten met een tekort aan buschauffeurs en  met de onbekendheid van het nieuwe gebied waarin ze rijden. Chauffeurs weten nog niet altijd de kortse route te vinden.

Opstartproblemen
Tony Duits van Willemsen De Koning  spreekt over opstartproblenen, die inmiddels zouden zijn verholpen. De coördinatie van de ritten is volgens hem nooit het probleem geweest. ,,Wij hadden grote moeite om genoeg chauffeurs te  vinden.'' De andere vervoerders willen vooralsnog geen commentaar geven.

Opvallende klacht van ouders is  slechte bereikbaarheid van de vervoerders. ,,Als ik bel krijg in nooit iemand te pakken. Een op mails heb ik überhaupt nooit ontvangstbevestigingen gehad'', zegt een moeder die vanwege de privacy van haar dochter anoniem wil blijven.

Extra taxibedrijven
De regio Amersfoort heeft inmiddels een klachteninventarisatie gemaakt.  Op basis daarvan worden afspraken met de vervoerders gemaakt om de logistiek op korte termijn te verbeteren.

Om de problemen in het leerlingenvervoer het hoofd te bieden, is vooralsnog een aantal extra taxibedrijven ingezet. De kosten hiervoor gaan de gemeenten verhalen op Willemse de Koning, Noot en Witteveen.

Taxibedrijf Rutax uit Bunschoten, dat 30 jaar het leerlingenvervoer in Bunschoten regelde, waarschuwde in juli al voor problemen.
Doordat het gebied veel groter werd, trok het bedrijf zich terug.  Rutax zei de service niet te kunnen waarborgen  voor de aanbesteding.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort