Volledig scherm
Bart Bout, chef-kok van Perron 4/5, bij de inpandige in- en uitcheckpaal van de NS. © Frans Kanters

NS-paal niet óp, maar ín Perron

Een in- en uitcheckpaaltje híer, in Perron 4/5? Het lijkt misplaatst, maar die zuil staat toch echt op de juiste plaats: pal voor de entree van de eetzaal.

Als de NS medio april de toegangspoortjes in de hal van het station in gebruik neemt, wil het restaurant wel zijn gasten blijven bedienen, zo is de gedachte. 'Gewoon' inchecken zonder te reizen is geen optie, want dat kost geld voor wie te lang aan tafel zit.

Bij Perron 4/5 zijn ze bepaald niet blij met de afsluiting van het station voor niet-reizigers. Aan de andere kant, zegt bedrijfsleider Sjef Verbruggen: ,,We wisten natuurlijk al sinds 2009, toen het restaurant openging, dat die poortjes er zouden komen.''

Hij heeft er alle vertrouwen in dat klanten straks blijven komen. Maar spannend vindt hij het wel. ,,Het restaurant draait stabiel. Om dat zo te houden, zijn we druk bezig onze klanten te informeren, onder meer via sociale media.''

Barcode
NS zorgt dat eters zonder abonnement kunnen in- en uitchecken met de barcode van hun reservering. Woordvoerder Eric Trinthamer: ,,Dat is een soort passantenkaart, waarmee men twee keer mag in- en uitchecken. De eerste keer om naar het restaurant te gaan en eventeel een tweede keer om de parkeermeter bij te vullen. En er komen groepstickets.''

Het restaurant is trouwens niet het enige bedrijf dat straks op het station 'gevangen' komt te zitten; dat geldt ook voor de AH to go, bij de noordingang. Maar die zaak is, anders dan Perron 4/5, ingericht op korte bezoekjes en krijgt dus geen eigen zuil.

De toegangspoortjes worden in april gefaseerd afgesloten. In het begin blijven er aan beide ingangen van het station nog één of twee open. En als alle poorten dicht zijn, zal er de eerste tijd nog NS-personeel bij staan om uitleg te geven.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort