Volledig scherm
De Wagenwerkplaats © Saskia Berdenis van Berlekom

NS: Wagenwerkplaats goede plek voor nieuw stadhuis van Amersfoort

De NS ziet een stadhuis op de Wagenwerkplaats, haar eigendom, graag komen. De kans dat zo’n groot pand vervolgens dichtbij het station komt, is klein.

Dat blijkt uit een brief die wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) naar de gemeenteraadsleden heeft gestuurd. Een meerderheid van hen droeg de wethouder vorige maand op de Wagenwerkplaats weer mee te nemen in een onderzoek naar een nieuwe locatie voor het stadhuis. Eerder lag het terrein ten noorden van het station al op tafel, maar werd door Stegeman afgevoerd omdat dat ‘te complex’ zou zijn.

Quote

We spreken de komende weken nog verder over locaties die wat verder van het station liggen, die lijken haalbaar­der

Willem-Jan Stegeman (D66, Stadhuis)

In een eerste gesprek over de mogelijkheid van een stadhuis op de Wagenwerkplaats heeft grondeigenaar NS laten weten positief te zijn, aldus Stegeman. Uit datzelfde gesprek blijkt volgens hem echter ook dat er aan de plekken die dichtbij het station liggen allerlei haken en ogen zitten, waardoor het niet zal lukken om er voor de geplande datum van 2024 een stadhuis te hebben staan. ,,We spreken de komende tijd nog verder over locaties die wat verder van het station liggen”, zei hij. ,,Die lijken haalbaarder.” Waar precies meldt hij niet.

Drie locaties

Met de toevoeging van de Wagenwerkplaats liggen er nu drie mogelijke locaties voor een nieuw stadhuis. Het gaat, naast het spoorterrein, om het terrein van het voormalige rechtbankgebouw pal tegenover het station en het braakliggende Trapeziumterrein, tussen het spoor en de grote rotonde bij het Eemplein.

Naast de drie nieuwbouwlocaties, is ook het grootschalig renoveren van het huidige stadhuis nog altijd een optie. Hiertoe werd in 2016 besloten, maar het budget van 30 miljoen euro blijkt niet toereikend.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort