Volledig scherm
© Brand Overeem

Oeuvreprijs voor fotograaf Brand Overeem

Fotograaf Brand Overeem (70) heeft vanavond de eerste Oeuvre­prijs van stichting Met Het Oog Op Amersfoort gekregen. Hij kreeg de Govaert-award uit handen van Willem Meuleman, mede-samensteller van de boeken van MHOOA. Gedurende bijna een halve eeuw fotografeerde Overeem in Amersfoort en de wijde regio.

Quote

Zijn foto's hebben een belangrij­ke bijdrage geleverd aan het vastleggen van de geschiede­nis van de regio

Lucas Bolsius, burgemeester Amersfoort

Hij staat vooral bekend om zijn indringende portretten, zoals van boer Evert (foto boven) aan zijn ontbijt. Overeem was 37 jaar lang vaste fotograaf van de Amersfoortse Courant en Utrechts Nieuwsblad. Op de boekpresentatie van MHOOA kreeg hij ook de St. Jorispenning van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius.

Bolsius: ,,Met de productie van de boekenreeks 'De Verloren Jaren' werd het historisch belang van het werk van Overeem meer dan zichtbaar. Zijn foto's en portretten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het vastleggen van de geschiedenis van de regio Amersfoort."

Carrière
Als zestienjarige maakte Overeem zijn eerste journalistieke fotoreportage. Later werkte hij zowel in binnen- als buitenland. Verschillende keren werden Overeems portretfoto's beloond met prijzen, waaronder de Zilveren Camera en de World Press Photo. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een deel van zijn werk opgenomen in de collectie.

Volledig scherm
The Passion. © Saskia Berdenis van Berlekom

The Passion
Saskia Berdenis van Berlekom werd vandaag uitgeroepen tot fotograaf van het jaar. Zij werd door de jury gewaardeerd voor haar foto van The Passion, die 24 maart in Amersfoort werd gehouden. Zij won als eerste fotograaf voor de tweede keer de eerste prijs.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Amersfoort