OM eist 2 jaar cel voor wurgen agente in Amersfoort

videoMet de poging van een 21-jarige cafébezoeker een agente te wurgen, liet het geweld tegen hulpverleners zich afgelopen voorjaar van zijn lelijkste kant zien in Amersfoort. De verdachte hoorde gisteren twee jaar celstraf eisen; zijn slachtoffer liep een trauma op en heeft het werk nog niet hervat.

Ze kan zelfs niet meer tegen het geblaf van de politiehonden waarmee ze al jaren traint en patrouilleert. Nadat ze op de kasseien van de binnenstad een gewelddadige dood in de ogen keek, is niets meer hetzelfde voor de politievrouw uit Amersfoort. ,,Ik leef voortdurend in angst. Mijn bestaan ligt totaal overhoop.”

Quote

Ik leef voortdu­rend in angst. Mijn bestaan ligt totaal overhoop

Agente

Haar tranen verbijtend, las de aangevallen agente voor de rechtbank zelf haar verklaring voor. Ze stapte ondersteund door een collega pas naar voren toen verdachte Joeri B. uit Bunschoten op last van de rechter zo ver mogelijk van haar af was gaan zitten. Aan de buitenkant is zeven maanden later niets meer te zien, vertelde ze, maar van binnen is de boel ernstig en misschien wel voorgoed beschadigd.

Haar hond zit nog in de politieauto als in de vroege ochtend van zondag 10 maart de vlam even plotseling als hevig in de pan slaat. Nadat ze om drie uur ’s nachts vanwege vervelend gedrag uit een café zijn gezet, verlaten de opgewonden Joeri B., zijn vrouw, broer, zus, en twee vrienden op last van surveillerende agenten het uitgaanscentrum. Omdat er onderweg een winkelruit sneuvelt, houden vier agenten onder wie de hondenbegeleidster het zestal staande bij een bruggetje.

Geweldsexplosie

Quote

Ik voelde dat ik steeds minder lucht kreeg. Ik dacht dat ik zou stikken als ik niets deed

Agente

Op bodycambeelden die werden getoond tijdens de rechtszaak is te horen en te zien hoe de agenten de broers vragen naar de dader. Wanneer een van de politiemannen de vriendin van Joeri B. apart wil ondervragen, duikt de Bunschoter plotseling op. Schreeuwend haalt hij uit met zijn vuist. Wat volgt is een op de agenten gerichte explosie van geweld, die volgens het Openbaar Ministerie zijn weerga niet kent.

Als een binnenstadbewoner een halve minuut later begint te filmen vanuit zijn slaapkamer, zit Joeri B. bovenop de agente. Met zijn arm klemt hij haar keel af. Het slachtoffer verklaart later dat ze na een eerste uitbarsting tegen haar collega onderweg was naar de hondenwagen, maar zover niet kwam. Ze valt bewusteloos neer na een klap op haar achterhoofd. Als ze bijkomt, kijkt ze in het getatoeëerde gezicht van haar aanvaller. ,,Ik voelde dat ik steeds minder lucht kreeg. Ik dacht dat ik zou stikken als ik niets deed. Hij wilde me niet loslaten zolang mijn collega’s zijn broer niet loslieten. Dat zei hij. Ik werd steeds benauwder”, getuigde ze nogmaals tijdens het proces.

Volledig scherm
Verdachte Joeri B. betuigde spijt, maar de aanklager twijfelt aan zijn oprechtheid. © Aloys Oosterwijk

Omdat de twee beschonken Bunschoters nauwelijks reageren op klappen met de wapenstok trekken de drie agenten hun stroomstootwapens. Als de verdachten het zoeklichtje van de taser op hun jas zien dansen, geven ze zich razendsnel over en kan de agente zich bevrijden. Het stroomstootwapen, waarmee het korps mag experimenteren, was achteraf de redding, verklaarde één van hen. ,,We hadden anders ons vuurwapen moeten trekken en wie weet wat er dan was gebeurd. In 22 jaar politiewerk heb ik vaker geweld meegemaakt, maar nooit zo erg als dit.”

Joeri B. zei vreselijk veel spijt te hebben van zijn actie. De openbaar aanklager twijfelde gezien het gewelddadige verleden van de verdachte ernstig aan diens oprechtheid. Wat er die nacht gebeurde was stuitend en onacceptabel, zei hij in navolging van landelijk korpschef Erik Akerboom. Joeri B. hoort zijn vonnis op donderdag 25 oktober. Zijn broer en vriendin worden later berecht. De rest van de groep wordt niet vervolgd.    

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort