Volledig scherm
Amsterdam, 4 november 2016 – De Oudezijds Achterburgwal. Foto: Mats van Soolingen © Mats van Soolingen

OM: tot 3 jaar cel in zaak dood Robert Gerritsen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft drie jaar cel geëist tegen de 22-jarige Mirci M. voor de fatale vechtpartij op de Amsterdamse Wallen, waarbij Robert Gerritsen uit Voorthuizen om het leven kwam. 

De Roemeen is volgens de officier van justitie schuldig aan openlijke geweldpleging met de dood tot gevolg.

Tegen een andere Roemeen eiste het OM zes maanden cel. Vier mannen die samen met het 32-jarige slachtoffer op de bewuste dag een vrijgezellenfeestje vierden in Amsterdam, moeten als het aan het OM ligt een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen van een half jaar en een werkstraf van 240 uur.

De vechtpartij had plaats op 3 september 2016 op de Wallen. Gerritsen vierde die zaterdagavond samen met vrienden een vrijgezellenfeest. De groep raakte omstreeks half twaalf 's avonds vlakbij de Majoor Bosshardtbrug betrokken bij een vechtpartij met drie Roemenen.

Op de Oudezijds Achterburgwal zakte Gerritsen in elkaar. Hij overleed op zondag aan een hersenletsel. De bloeding in zijn hoofd ontstond door geweld.

Volledig scherm
Camerabeelden van de vechtpartij werden getoond in Opsporing Verzocht. © Politie

Openlijk geweld

Aanvankelijk bracht de politie naar buiten dat Gerritsen als vredestichter bij de vechtpartij was betrokken. Uit de camerabeelden bleek echter dat er ruim tien minuten heftig gevochten werd waarbij de vriendengroep van Gerritsen fors geweld gebruikte tegen de Roemenen, die later in Brussel werden aangehouden.

Het OM besloot na het zien van de beelden om de mannen uit Voorthuizen en Barneveld te vervolgen voor openlijk geweld tegen de Roemenen.

De Roemeense broers die betrokken waren bij de vechtpartij stelden tijdens de rechtszaak dat ze zich alleen maar verdedigden. "Ze vielen ons aan en wij probeerden ons te verdedigen, met onze vuisten," aldus Mircu M. Volgens de vrienden van Gerritsen klopt die lezing niet.

De uitspraak is gepland op 18 september om 13.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort