Volledig scherm
Adriana Nefkens te midden van de krijgsgevangenen in het barakkenkamp aan de Zonnebloemstraat (1943). © Archief Eemland

Omvangrijk oorlogsarchief online te raadplegen

Liefst drieduizend stukken omvat het oorlogsarchief van Rode Kruishelpster Adriana Nefkens. Dat archief is nu in zijn geheel online beschikbaar via archiefeemland.nl.

Nefkens (1913-2003) was Rode Kruishelpster in het krijgsgevangenenkamp dat vanaf 1943 in het Soesterkwartier was gevestigd. Dit kamp fungeerde als verzamel- en doorvoerkamp voor duizenden Nederlandse militairen, van wie een deel werd afgevoerd naar Duitsland om daar te werken in de (oorlogs)industrie.

Alles wat zij meemaakte in die oorlogsjaren bewaarde ze in een koffertje. De kostbare inhoud schonk zij in 1984 aan Archief Eemland. In dit gedigitaliseerde oorlogsarchief zijn foto’s, briefjes, liedteksten en tekeningen van krijgsgevangenen te vinden. Ook bevat het naam- en transportlijsten van Nederlandse en geallieerde krijgsgevangenen, die in het Soesterkwartier gevangen zaten. Het archief van Adriana Nefkens maakt deel uit van ‘Metamorfoze’, het nationale programma voor het behoud van papieren erfgoed. Van de restauratie en digitalisering van dit archief is door Archief Eemland een filmpje gemaakt.

Nefkens was een ondernemende, zorgzame vrouw, vertelde haar dochter Marianne de Rijke vorig jaar, tijdens de vertoning van een door Rob Lampe gemaakte documentaire. ,,Mijn moeder vond wel dat ze weinig erkenning kreeg voor haar inzet. Maar ze zou trots zijn geweest op wat er nu gebeurt.’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort