Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Ondanks verbod toch barbecueën in Soestduinen: politie grijpt in

De politie heeft vanmiddag een barbecuefeestje beëindigd in Soestduinen. Wegens brandrisico is barbecueën strikt verboden in de bossen van Soest. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Dat gebeurde op De Bergjes, een recreatieterreintje langs de weg van Soest naar Soesterberg. Dat is vooral in het weekend een populaire bestemming voor families die daar barbecueën. De gebruikers moesten het houtskool doven en deden dat met hun meegebrachte watertankje.

Het vuur werd aangestoken nog geen 24 uur nadat er een brand was uitgebroken in de nabijgelegen Korte Duinen. Boswachter Jan Tupker houdt de komende dagen een scherp oog op mogelijke paasbarbecues in De Bergjes.

Humuslaag

Volgens Tupker duurt het zeker vijf jaar voordat de natuur zich in De Korte Duinen heeft hersteld. De humuslaag is weggevaagd door het vuur. Omdat de zandlaag er zich 20 centimeter onder bevindt, is het vuur niet diep gegaan.

Erger vindt hij het dat er een aantal jeneverbessen in vlammen zijn opgegaan. Dat zijn struiken die al honderden jaren in het gebied staan. De jeneverbes wordt in Nederland steeds zeldzamer, omdat de zaden niet goed meer ontkiemen.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort