Volledig scherm
Een vuilcontainer in Amersfoort. © AD

Ondergrondse container nét iets te dicht bij begraafplaats in Soesterkwartier

De gemeente Amersfoort gaat één van de 53 ondergrondse containers in het Soesterkwartier toch maar een paar meter verderop zetten. De reden: hij bleek nét iets te dicht op de Joodse begraafplaats gepland.

Dat blijkt uit een brief die verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen (VVD, Afval) deze week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarin meldt hij waar de containers in het Soesterkwartier precies komen, maar dus ook voor welke de plannen gewijzigd zijn.

Kraanen stelt dat de oorspronkelijke locatie aan de Soesterweg weliswaar ‘aan alle plaatsingscriteria voldoet’, maar dat hij vanwege de begraafplaats ‘toch niet de meest logische’ is. Waar de container nu precies neer wordt gezet, meldt hij niet. Wel stelt hij nog een container te verplaatsen: de grond waar hij op gepland was, blijkt geen eigendom van de gemeente.

De wijzigingen zijn mede tot stand gekomen na klachten uit de buurt. In totaal klommen 41 wijkgenoten in de pen, die bezwaar maakten tegen zestien locaties. Ook in wijken die het Soesterkwartier voorgingen stuitten de plaatsing van containers op verzet. In Kattenbroek en Hoogland ging het bijvoorbeeld om 28 zogenoemde zienswijzen, in Nieuwland om zeventien klachten.

Operatie

Amersfoort is inmiddels al bijna twee jaar bezig met ‘operatie afval’. Op 6 december van 2017 besloot een meerderheid van de gemeenteraad 2,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de nieuwe wijze van inzamelen. In totaal komen er in de stad 476 containers voor restafval.

Daarnaast doet ook een nieuwe verrijdbare kliko zijn intrede: een oranje, voor plastic, blik en drinkkartons. De groene (gft) en blauwe (papier) blijven gewoon bestaan. De hoop is dat Amersfoorters hierdoor meer afval gaan scheiden, en in 2030 helemaal afvalloos kunnen leven.

Afgelopen weekend viel bij veel Amersfoorters nog een brief op de mat, waarin de nieuwe inzamelingswijze werd toegelicht.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort