Volledig scherm
In de Sint Annastraat in de binnenstad zijn al ondergrondse containers aangebracht. © Saskia Berdenis van Berlekom

Ondergrondse containers stuiten ook in Zielhorst op verzet

Plaatsing van ondergrondse containers waar omwonenden straks zelf hun afval in moeten gooien, blijft in Amersfoort op verzet stuiten. Ook in Zielhorst, de wijk die inmiddels aan de beurt is voor de nieuwe manier van inzamelen.

Van de dik 8000 bewoners van de noordelijke wijk kwamen er de voorbije maanden 33 schriftelijk in opstand tegen de voorgenomen plaatsing, zo blijkt uit een brief van wethouder Kees Kraanen (VVD, Stedelijk Beheer) aan de gemeenteraad. Het verzet heeft geleid tot aanpassing van de locatie van 4 van de 37 containers. Tegen het definitieve plan, dat binnenkort wordt opgesteld, kunnen bewoners na publicatie nog zes weken bezwaar maken.

Verzet tegen de plaatsing van ondergrondse containers is in Amersfoort inmiddels eerder regel dan uitzondering. In de wijken die Zielhorst voorgingen (Nieuwland, Hoogland en Kattenbroek), leidde het ook al tot aanpassing van de locaties van de bakken. Klachten gaan voornamelijk over een te grote loopafstand naar de containers (150 meter van de voordeur is de norm) en het opofferen van parkeerplaatsen, waarvan er volgens bewoners vaak toch al onvoldoende zijn. Ook het verlies van uitzicht wordt als reden genoemd.

Amersfoort is inmiddels al ruim anderhalf jaar bezig met ‘operatie afval’. Eind 2017 besloot de gemeenteraad 2,5 miljoen euro opzij te zetten voor de nieuwe wijze van inzamelen, waarvoor er verspreid over de stad 476 containers moeten worden geplaatst. Daarnaast doet een nieuwe, verrijdbare kliko zijn intrede: een oranje, voor plastic, blik en drinkkartons. De groene (gft) en blauwe (papier) blijven bestaan. De hoop is dat Amersfoorters hierdoor meer afval gaan scheiden en in 2030 helemaal afvalloos kunnen leven. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort