Volledig scherm
Het college van VVD en ChristenUnie klapte vorige maand toen de VVD eruit stapte. © Gemeente Bunschoten

Onderhandelingen coalitie Bunschoten volop bezig: uitkomst kan nog weken duren

De onderhandelingen over de nieuwe coalitie in Bunschoten verlopen constructief en zullen vermoedelijk nog een aantal weken duren.

Dat laten VVD, CDA, SGP en CAP weten. Na de collegebreuk tussen CU en VVD in september zijn deze vier partijen aangeschoven aan de formatietafel. De vier partijen komen meerdere keren per week bijeen in het gemeentehuis om onder leiding van formateur Bart Krol te praten over de plannen van het nieuw te vormen college. Volgens de partijen wordt er ‘constructief’ en met een ‘realistische blik’ samengewerkt en is de sfeer aan de onderhandelingstafel goed. De formatiebesprekingen zijn nu drie weken bezig.

In de maanden voor de breuk van het vorige college stemde de VVD al regelmatig mee met de toenmalige oppositiepartijen CDA, SGP en CAP. Bij de nieuwe onderhandelingen werd de grootste partij CU direct buiten spel gezet.

Hiermee worden de verhoudingen in de Bunschoter politiek flink opgeschud. De CU zat zolang de partij bestaat altijd in het college. Maar volgens fractieleider Alma Broekmaat kan de partij ook van waarde zijn in de oppositie.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort