Volledig scherm
De sociale dienst in Amersfoort. © AD

Onderzoek naar medewerker sociale dienst in Amersfoort om homo-opmerking

De gemeente Amersfoort is voor de tweede keer in een paar weken tijd een intern onderzoek gestart naar een medewerker van de sociale dienst. Aanleiding is ditmaal een klacht van een 36-jarige Bunschoter, die stelt slachtoffer te zijn geworden van homodiscriminatie.

Amersfoort is betrokken bij de zaak, omdat een bij de gemeente werkzame sociaal rechercheur in het beklaagdenbankje zit. ,,Respect en zorgvuldigheid staan aan de basis van onze dienstverlening”, aldus verantwoordelijk GroenLinks-wethouder Cees van Eijk in antwoord op vragen, die de SP vorige maand schriftelijk stelde.

,,Als wij die zorgvuldigheid, empathie en respect niet betrachten of als mensen dat niet zo ervaren, dan is excuses op zijn plaats”, aldus Van Eijk.

De man uit Bunschoten stapte vorig jaar naar de rechter, nadat zijn uitkering was stopgezet én hij een boete opgelegd kreeg omdat hij zou samenwonen met zijn vriend in Huizen.

In een gesprek, dat is opgenomen, zou de betrokken sociaal rechercheur hem hebben aangeraden vanwege zijn seksuele geaardheid het dorp te verlaten (‘je hebt het als homo niet gemakkelijk in Bunschoten’). Omdat de rechter stelde dat de gemeente de uitkering terecht had stopgezet, stapte hij vorige maand naar de Centrale Raad van Beroep, één van drie hoogste bestuursrechters. Die doet op 26 maart uitspraak.

Voicemail

De zaak roept herinneringen op aan de ophef die eind vorige maand ontstond over een per ongeluk achtergelaten voicemailbericht, waarin een medewerker van de sociale dienst een 27-jarige Amersfoortse belachelijk maakte. Dit slachtoffer stapte niet naar de rechter, maar diende een klacht in waarna Van Eijk ook een intern onderzoek beloofde. Omdat het in dit geval om een inwoner van Bunschoten gaat, is deze gemeente primair verantwoordelijk voor de zaak en heeft Amersfoort in het onderzoek alleen de rol van werkgever van de betreffende rechercheur, aldus de wethouder.

Van Eijk stelt verder dat de sociaal rechercheur ‘ter bescherming van alle betrokkenen’ gedurende de looptijd van de rechtszaak geen dossiers uit Bunschoten behandelt, maar dat hij nog wel in functie is. Voordat de wethouder een verder oordeel velt, wil hij eerst onder meer de geluidsopname horen. ,,Die is nu niet openbaar.”

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort