Volledig scherm
Vink stortte eerder vervuilde grond in Barneveld. © Cees Wouda

Onderzoek naar mogelijk vervuild zand in Achterveld

De gemeente Leusden stelt een onderzoek in naar mogelijk vervuild zand dat is gebruikt aan de Groot Agteveldlaan in Achterveld. De 34,5 ton zand is afkomstig van het Barneveldse afvalbedrijf Vink.

Quote

Wij hebben in eerste instantie een verantwoor­de­lijk­heid naar onze inwoners

Gemeente Leusden

Leusden twitterde direct na de Zembla-uitzending op woensdagavond dat er een onderzoek komt. Het tv-programma onthulde dat er behalve in Barneveld en Voorthuizen ook mogelijk vervuild zand is gebruikt in de nieuwbouwwijk Groot Agteveld in Achterveld.

In een toelichting schrijft de gemeente Leusden: ‘Wij gaan dit onderzoek doen omdat we in eerste instantie een verantwoordelijkheid hebben naar onze inwoners. De gemeente is daarnaast verantwoordelijk voor de bodemkwaliteit.’

Het mogelijk vervuilde zand is afkomstig uit dezelfde partij die Vink gebruikte bij twee nieuwbouwwijken in Barneveld. Het overige zand kwam op een heel aantal andere locaties. Naar zo blijkt, dus ook in Achterveld. Vink leverde in 2016 34,5 ton zand aan het bedrijf Mussche in Staphorst.

Directeur Jan Mussche vertelt desgevraagd dat het zand terechtgekomen is onder bestrating van de Groot Agteveldlaan in de gelijknamige nieuwbouwwijk in Achterveld. ,,Het zand is uitgesmeerd in een laag van tien tot vijftien centimeter onder de klinkerbestrating.’’ Mussche zegt nooit op de hoogte te zijn geweest dat het zand afkomstig is uit een partij die mogelijk vervuild is. ,,Volgens het certificaat is de grond schoon en afkomstig uit recreatiegebied Zeumeren. Het verbaast me dat daar niks van klopt.’’

De gemeente gaat onderzoeken of het zand wel écht afkomstig is uit de partij van Vink. Daarnaast wil het in kaart brengen waar het zand exact is gebruikt. Daaruit moet blijken welk vervolgonderzoek nodig is. ‘Hierover informeren we eerst de betreffende bewoners’, aldus de gemeente. Leusden zegt dat het tot woensdag niet op de hoogte was van het mogelijk vervuilde zand.

Vink, de gemeente en de GGD ontkenden altijd dat het zand schadelijk is voor de gezondheid. Uit onthullingen van Zembla afgelopen woensdag blijkt echter dat er mogelijk te vroeg is gejuicht. De grondbank van Vink voegt soms ongekeurde grond aan partijen al gekeurde grond toe. Ook schrijft directeur Jan Pierik van de GGD in een mail aan een bewoner dat ‘het risico niet kan worden uitgesloten’.

Nieuwe vergunning

De provincie Gelderland verleende afgelopen woensdag een nieuwe vergunning aan Vink. Daarmee krijgt de provincie naar eigen zeggen meer grip op de activiteiten van het bedrijf. ‘Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de maximale stortcapaciteit. De nieuwe voorschriften moeten ervoor zorgen dat de interne registratie van grondstromen beter is geborgd. En er zijn duidelijke maatregelen opgenomen om de brandveiligheid rondom de opslag van kunstgras te regelen’, schrijft de provincie. Vink mag ook uitbreiden.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort