Volledig scherm
Enkele opties: renovatie van het oude stadhuis, nieuwbouw op het Trapeziumterrein of in de oude rechtbank. © AD

Onderzoek naar nieuw stadhuis afgerond: keus uit vijf opties

De gemeente heeft het onderzoek naar vijf varianten van een toekomstig stadhuis van Amersfoort afgerond. De gemeenteraad kan op 2 juli haar voorkeur uitspreken of het oude stadhuis sober of aardgasvrij wordt gerenoveerd, of dat wordt uitgeweken naar nieuwbouw op het Trapeziumterrein bij rotonde De Nieuwe Poort, de voormalige rechtbank tegenover het station of de Wagenwerkplaats-Oost.

Het onderzoeksrapport is op 18 juni aangeboden aan de raad. ,,Uiteraard heeft iedere variant zijn voor- en nadelen, maar allemaal zijn ze financieel haalbaar", stelt wethouder Willem-Jan Stegeman.

De varianten zijn beoordeeld en onderling vergeleken op financiële aspecten, gebouweigenschappen (zoals duurzaamheid, onderhoudsbehoefte en toegankelijkheid) en locatie-eigenschappen waaronder de inpasbaarheid in de omgeving en de bereikbaarheid. Ook zijn de reacties van omwonenden en belanghebbenden uit de stad en het advies van de Ondernemingsraad meegenomen.

Uit de studie blijkt ook dat het oorspronkelijke sobere renovatieplan geen reële optie meer is, omdat dit niet past bij de duurzaamheidsopgave. Verder blijkt dat nieuwbouw qua gebouweigenschappen, duurzaamheid en financiële risico’s en bijsturing beter en minder risicovol is dan renovatie. Bij de nieuwbouwlocaties blijkt er weinig verschil in bereikbaarheid te zijn. Dat geldt ook voor de extra verkeersdruk op de Nieuwe Poort, die marginaal blijkt. Uit de adviezen blijkt inpassing op de Rechtbanklocatie zowel verkeerstechnisch als stedenbouwkundig moeilijker en ook risicovoller dan op de andere locaties. De stadsbouwmeester noemt de locatie Trapezium kansrijker voor een Stadhuis dan de Wagenwerkplaats-Oost.

Op 2 juli buigt de gemeenteraad zich over de studie en wordt de raad in een peiling gevraagd welke variant de voorkeur heeft. Na de zomer wordt de voorkeursvariant  ter besluitvorming aan de raad voorgelegd.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort