Volledig scherm
Verkeersdrukte bij het knooppunt A1 en A30. © Rijkswaterstaat

Onderzoek naar verbetering A1/A30 kan beginnen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vanochtend in Barneveld het startschot gegeven voor de aanpak van de files op de A1 tussen de aansluiting Barneveld en Voorthuizen en op de aansluiting met de A30.

Eind vorig jaar stelde de minister al 22 miljoen euro beschikbaar voor de verkenning naar de doeltreffendste manier om deze knelpunten aan te pakken. ,,Ik ben blij dat we vandaag samen met de provincie, regio en gemeente Barneveld een nieuwe stap zetten voor een goede bereikbaarheid en minder files en vertraging’’, zei de bewindsvrouw bij de ondertekening in restaurant De Goudreinet.

De regio Foodvalley dringt al jaren aan op maatregelen rond de afslag van de A1 naar de A30. Zij draagt nu zelf 1 miljoen bij aan het verkennende onderzoek dat vanochtend van start is gegaan. De provincie Gelderland betaalt 7,5 miljoen euro en de gemeente Barneveld stelt grond beschikbaar. Het project maakt deel uit van een bredere aanpak voor de doorstroming op de A1. Ook de grootscheepse herinrichting van het knooppunt Hoevelaken is daar onderdeel van.

Blijheid

Wethouder Hans van Daalen van Barneveld laat weten blij te zijn met het startsein voor de aanpak van deze aansluiting. Wethouder Engbert Stroobosscher voegt daar namens de regio aan toe: ,,We zijn heel blij dat de minister haar handtekening heeft gezet onder de startbeslissing en we zien uit naar een mooie samenwerking om de regio bereikbaar te houden.’’

Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen bij de start van het verbeterproject A1/A30. © Saskia Berdenis van Berlekom

De goede voornemens gaan de partij Lokaal Belang in Barneveld niet snel genoeg. Zij heeft schriftelijke vragen gesteld over de grotere hoeveelheid ongevallen die plaatsvinden in de bocht van de A1 naar de A30. Volgens woordvoerder Marleen Blankenburgh van Lokaal Belang staat de afslag op de tweede plek in de lijst van gevaarlijkste stukken snelweg in Nederland.

Haar partij dringt aan op snelle maatregelen om de veiligheid te vergroten. ,,Wij hebben gesuggereerd roodwitte pijlen of knipperpijlen aan te brengen in de betreffende bocht en op de betonnen wand, vooral met het oog op automobilisten die onbekend zijn met deze krappe bocht. Het gaat immers nog jaren duren, totdat er met de herinrichting van het knooppunt een structurele oplossing komt.’’

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort