Volledig scherm
© Cees Wouda

Onderzoek naar ‘vervuild zand’ van Vink op 132 locaties

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV begint volgende week met het onderzoek naar het mogelijk vervuilde zand van afvalverwerker Vink op verschillende plekken in Barneveld en Voorthuizen. Voor het onderzoek worden 132 locaties bemonsterd.

Bewoners die te maken krijgen met graafwerkzaamheden, worden begin volgende week per brief geïnformeerd. Royal HaskoningDHV begint met de bemonstering in openbare gebieden. Op elke plek wordt tot onder de bewuste zandlaag bemonsterd. Volgens de gemeente Barneveld worden meer monsters genomen dan de norm van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) voorschrijft. ,,We doen dit om maximale zekerheid voor onze bewoners te krijgen”, zeggen de wethouders Aart de Kruijf en Hans van Daalen. ,,We hebben deze onderzoeksstrategie met de klankbordgroep van bewoners én met het tweede onderzoeksbureau (Arcadis) besproken.”

Nieuwbouwprojecten

In november werd bekend dat zand van de Barneveldse afvalverwerker Vink dat is gebruikt voor nieuwbouwprojecten volgens de regels nooit had mogen worden gebruikt. Bij een eerste keuring werd geconstateerd dat het zand verontreinigd was met de giftige stof styreen en landbouwgif. Volgens Vink bleek uit een herkeuring dat de grond schoon was.

De bodemonderzoeken vinden plaats in de nieuwbouwwijken Eilanden-Oost, Veller en het appartementencomplex aan de Van Den Bogertlaan en Van Dompselaer-straat in Barneveld.

Ook in Voorthuizen, bij een appartementencomplex aan de Apeldoornsestraat en Sportparkstraat, wordt geboord.

Royal HaskoningDVH voert 85 boringen tot 0,50 meter onder het grondoppervlak uit. Twintig boringen tot 1 meter, 21 tot 1,5 meter en 6 boringen tot 2 meter. Op twee plekken worden peilbuizen geplaatst en bemonsterd om de kwaliteit van het grondwater te meten.

Vink zelf liet het gebruikte zand al eerder keuren door onderzoeksbureau Tauw. Dit concludeerde volgens Vink dat er geen schadelijke stoffen in zitten.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort