Volledig scherm
Voor het aanleggen van een warmtenet, zoals op deze foto in Dordrecht, moet een grote leiding onder de straat worden gelegd die aftakt richting de huizen. © Thymen Stolk

Onderzoek onder Amersfoortse stadsbodem voor opwekken aardwarmte

Zekerheid is er nog allerminst, maar er is wel een nieuwe stap gezet in de aanleg van ondergrondse netten die Amersfoortse huizen van warmte moeten voorzien: er is een partij opgestaan, die wil onderzoeken of er onder de stadsbodem aardwarmte kan worden gewonnen.

Uit een presentatie van het gemeentebestuur, vanavond op het stadhuis, valt op te maken dat er een vergunning is aangevraagd voor een proefboring maar dat er eerst nog onderzocht moet worden of er een risico op aardbevingen is. Aardwarmte, officieel geothermie geheten, lijkt volgens wethouder Astrid Janssen (GroenLinks, Duurzaamheid) vooralsnog de beste manier om de stad zo duurzaam mogelijk en zonder gebruik van gas van warmte te voorzien.

Biomassa

Geothermie is echter wel de ‘stip aan de horizon’, en zeker niet de eerste stap. Volgens adviseur Jeroen de Boer, die vanavond de presentatie gaf, zal eerst biomassa als brandstof moeten worden gebruikt om de aanleg van warmtenetten rendabel te maken. Wanneer bekend wordt of de bodemgesteldheid het opwekken van aardwarmte toestaat, is nog niet duidelijk.

De stand van zaken van vanavond volgt op het besluit om mogelijk al in 2021 voor iedere wijk in Amersfoort in beeld te hebben hoe die in de toekomst het beste verwarmd kan worden. In Schothorst-Zuid wordt op dit moment een pilot gehouden. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort