Het stadhuis van Amersfoort, hier gezien vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren, slurpt energie, is onvoldoende brandveilig en is dus aan een flinke opknapbeurt óf sloop toe.
Volledig scherm
Het stadhuis van Amersfoort, hier gezien vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren, slurpt energie, is onvoldoende brandveilig en is dus aan een flinke opknapbeurt óf sloop toe. © AD

Onderzoek: renovatie stadhuis Amersfoort kost meer en duurt langer

Er blijkt zoveel meer asbest verwerkt in het stadhuis, dat het doorzetten van de geplande renovatie van het pand anderhalf tot twee miljoen euro meer gaat kosten, en ook nog eens zeker twee maanden langer gaat duren.

Dat meldt verantwoordelijk wethouder Willem-Jan Stegeman (D66, Stadhuis) zojuist in een bericht aan de gemeenteraad. Vorig jaar bleek uit onderzoek al dat er veel meer asbest in het stadhuis zit dan gedacht, maar uit een diepgravend onderzoek van adviesbureau KWA blijkt nu dat de hoeveelheid nóg groter is. Kit rond de talloze houten kozijnen blijkt bijvoorbeeld vergeven van het giftige goedje, en dat moet bij een eventuele verbouwing allemaal worden weggehaald.

De conclusie van KWA is een extra domper voor voorstanders van de renovatie, waar de gemeenteraad vlak voor de zomer van 2017 besloot 30 miljoen euro voor opzij te zetten. Al vrij snel werd duidelijk dat de verbouwing, mede vanwege de hoeveelheid asbest, voor dat budget nooit zou gaan lukken, maar nu meldt de gemeente voor het eerst de verwachte meerkosten: 1,5 tot 2 miljoen. Dat extra geld gaat niet alleen op aan de werkzaamheden, maar ook aan de huur voor een tijdelijk onderkomen die zeker twee maanden langer moet worden betaald dan het dikke jaar waar rekening mee gehouden werd.

Het voormalige rechtbankgebouw tegenover het station is in beeld als locatie voor een nieuw stadhuis.
Volledig scherm
Het voormalige rechtbankgebouw tegenover het station is in beeld als locatie voor een nieuw stadhuis. © Saskia Berdenis van Berlekom

Dát er iets moet gebeuren aan het stadhuis, staat evenwel buiten kijf. Het huidige gebouw, waarvan het oudste deel uit de jaren ’70 van de vorige eeuw stamt, voldoet nu al nauwelijks meer aan de geldende (brand)veiligheidseisen, en zal over een paar jaar worden afgekeurd omdat het teveel energie slurpt. Inmiddels loopt er een studie naar de bouw van een nieuw pand, waarin de locatie van de voormalige rechtbank pal tegenover het station vooralsnog de voorkeur verdient.

Hoeveel nieuwbouw moet gaan kosten, is nog niet bekend: eerst wil Stegeman van de gemeenteraad horen of ze het bouwen van een nieuw pand verder uitgewerkt wil zien, of dat ze door wil gaan met uitwerken van de verbouwingsplannen van het huidige gebouw aan het Stadhuisplein. Mocht de gemeenteraad in meerderheid voor dat laatste kiezen (wat gezien de eerste reacties op de nieuwbouwplannen niet waarschijnlijk lijkt), dan zal ze overigens nooit van al het asbest in het pand afkomen: onderzoek leert dat er ook asbest in de spouwen van de gevels zit, en dat kan niet worden weggehaald zonder het pand ernstig te beschadigen.

KWA concludeert tot slot dat hoewel de hoeveelheid asbest groot is, de kans klein is dat medewerkers of bezoekers in het verleden of heden gevaar hebben gelopen of lopen. Bij zogenoemde proefsaneringen, waarin kleine delen asbesthoudend materiaal moedwillig zijn gesloopt, bleek de hoeveelheid vezels die vrijkwam te laag om als een gezondheidsrisico te betitelen.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort