Volledig scherm

Onderzoeker slaat terug: 'Rondweg-rapport wel wetenschappelijk verantwoord’

De Maatschappelijke Kostenbatenanalyse van de Universiteit Wageningen over de westelijke rondweg in Amersfoort is wel degelijk wetenschappelijk verantwoord tot stand gekomen.

Dat stelt de Wageningse ingenieur Theo Vogelzang als een van de opstellers van het rapport in een reactie op kritiek van de gemeente Amersfoort. Die gaf onlangs te kennen weinig waarde te hechten aan de analyse, omdat er een rammelend onderzoek van studenten uit 2018 aan ten grondslag zou liggen.

Vogelzang ontkent dat de Maatschappelijke Kostenbatenanalyse – waarin twee varianten voor de omstreden rondweg werden doorgerekend – tot stand kwam met hulp van studenten. ‘Beide rapporten hebben niet meer met elkaar te maken dan dat ze zijn geschreven op verzoek van betrokken bewonersgroepen’, schrijft de senior-onderzoeker van het Wageningen Economic Research (WUR).

Vraagteken

Vogelzang cs. kwamen in hun onlangs gepresenteerde studie tot de conclusie dat gemeentevariant 7b met een geraamde 68 miljoen euro vier keer duurder uitvalt dan bewonersvariant 10+, zonder noemenswaardige verschillen in het verbeteren van de doorstroming en de leefbaarheid. De onderzoekers zetten ook een vraagteken bij de haalbaarheid van de begroting, omdat kostenoverschrijding op grote infrastructurele projecten zoals de westelijke rondweg ‘niet of nauwelijks te vermijden zijn.

Verkeerswethouder Hans Buijtelaar wijst er op Twitter op dat in de rapportversie van 22 februari nog stond dat het rapport van de studenten een belangrijke bouwsteen was geweest voor de Maatschappelijke Kostenbatenanalyse. ‘In de latere versie is deze zin weggehaald (...) Dat vind ik op zijn zachtst gezegd opmerkelijk’, aldus Buijtelaar.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort