Volledig scherm
© ANP

Onrust groeit over plan Paleis Soestdijk

Er komt een lawine van verzet op gang tegen de bouwplannen bij Paleis Soestdijk. De buurt, vier grote en vijf lokale organisaties, zijn zeer verontrust.

‘Wacht nog met een besluit!’ Vier grote, groene organisaties hebben dit dringend verzocht aan de gemeenten Baarn en Soest en de provincie Utrecht. Het gaat om de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), Natuurmonumenten, Het Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer.

,,De nieuwbouwplannen rond het paleis worden helaas niet vanuit een bredere visie bekeken’’, zegt Nicolette Buiter (NMU) namens de vier organisaties. ,,We zeggen niet dat er niets mag veranderen, maar er speelt nog veel meer in die omgeving: er komt een theehuis op landgoed Pijnenburg, er ligt een plan voor woningen langs de Biltseweg in Soest, er komt een snelfietsroute van Amersfoort naar Hilversum, meer horeca in het buitengebied in Soest, meer activiteiten rond Lage Vuursche en kasteel Groeneveld, noem maar op. Het plan voor Paleis Soestdijk wordt geïsoleerd bekeken, maar als je alles bij elkaar optelt, vindt er een behoorlijke aantasting van de natuur in de regio plaats.’’

Ook lokaal roeren zich inmiddels vier organisaties. De stichting De Parel van Baarn, die zich inzet voor het behoud van het ‘historisch ensemble Paleis Soestdijk’ hikt erg aan tegen de geplande woningbouw in het Paardenbos (de wijk Alexanderkwartier) en de plannen voor een hotel op het terrein van De Parade. Dat is tegenover het paleis.

De stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche deelt de bezwaren van de vier grote, groene partijen. Daarnaast zijn er de vereniging Vrij Polderland uit Soest en de stichting Behoud de Eemvallei uit Baarn.

Zij vinden de aantasting van het Paardenbos als corridor van de Heuvelrug naar de Eemvallei onaanvaardbaar. En ze maken zich grote zorgen over het lawaai van de 35 evenementen die er gepland staan. De Contact Commissie Lage Vuursche vreest vooral voor grote parkeerproblemen, ook in het dorp.

Daarnaast zijn er omwonenden met grote zorgen voor met name evenementen, feesten bij het hotel, enorme parkeer- en verkeersdrukte en aantasting van het bos. Marianne Beekmans uit Baarn van de Omwonendengroep Soest-Baarn: ,,Een viersterrenhotel met 120 kamers moet er komen: dat is in Amsterdam een hotel van zes verdiepingen hoog!’’

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort