Volledig scherm
De Savannah-kat Whalhallah ontsnapte in april in Haarlem, maar werd door de Dierenambulance gevangen. Het is niet zeker of dit dezelfde kat is als die in Amersfoort. © Dierenambulance Noord-Holland Zuid

Onrust in Schothorst over ‘minicheetah’ die konijntjes grijpt

In Amersfoort is ophef ontstaan over een ontsnapte savannah-kat, een kruising tussen een serval en een huiskat. De kat, groter dan een huiskat, mag volgens deskundigen absoluut niet los buiten lopen. De buurt eist maatregelen tegen wat zij een minicheetah noemt. 

Kortgeleden greep het dier een konijn uit een buitenren in de wijk Schothorst bij Mieke Timmerman, nadat het volgens Timmerman al twee keer eerder deze zomer werd gevangen toen bewoners hem los zagen lopen.

 De politie onderzoekt  wegens een melding van de konijneneigenaar de zaak, omdat het formeel om ‘vernieling van iemands eigendom’ gaat. Het is in Nederland geen verboden dier. De Dierenbescherming is op de hoogte van de situatie, maar kan niets doen zolang niet blijkt dat het dier slecht wordt behandeld.

Hetze

Quote

Mensen maken elkaar bang om niks

Heika Hageman, fokker, Savannah Jungle

De buurt vreest volgens Timmerman voor nieuwe incidenten en denkt dat het dier gevaarlijk is voor kinderen. Volgens Heika Hageman van fokkerij Savannah Jungle in Winschoten, de enige fokkerij van deze kattensoort in het land, is het dier volstrekt ongevaarlijk voor kinderen en grote mensen en is er sprake van een hetze tegen de kat. ,,Ze willen een dier verbieden waar ze niks van afweten. Die onrust is dikke onzin. Het dier volgt gewoon z'n natuurlijke gedrag. Mensen maken elkaar bang om niks. Nu heeft toevallig een savannah het konijn opgegeten, maar een volgende keer kan het een vos, steenmarter of rat zijn. Een open ren voor het konijn is niet veilig.”

Savannah Jungle verplicht nieuwe eigenaren altijd om het dier binnen te houden of buiten in een kattenren. ,,We doen dat om ze te beschermen tegen doodrijden, ziektes en roofgoed. Je zet ook geen Porsche in een achterbuurtwijk. Als ik de eigenaar te spreken krijg, zal ik hem dringend adviseren ervoor te zorgen dat de kat absoluut niet meer mag ontsnappen. Dat kan gewoon niet. Een savannahkat is heel lief en aanhalig, maar laat zich niet zo maar pakken‘’, aldus Hageman.

Haarlem

Het gaat zeer waarschijnlijk om dezelfde savannah-kat Walhallah die in april in Haarlem kippen en konijnen pakte op een volkstuincomplex. Mieke Timmerman heeft dat begrepen van de eigenaar en ook Hagemans bevestigt dat inmiddels. ,,Walhallah ligt heerlijk in zijn nieuwe omgeving op de krabpaal. Maar het wast geen kat van ons.‘’

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort