De flat aan de Puntenburgerlaan.
Volledig scherm
De flat aan de Puntenburgerlaan. © AD

Onschuldige man getaserd door politie in Amersfoort

Agenten in Amersfoort hebben vannacht bij een arrestatie in een flat aan de Puntenburgerlaan bewoner Derk Krol uitgeschakeld met een taserwapen. Hij brak zijn arm en moest naar het ziekenhuis, omdat zijn hartslag niet in orde was. De politie bevestigt het incident.

Het stroomstootwapen is omstreden. De Amersfoortse politie experimenteert ermee.
Volledig scherm
Het stroomstootwapen is omstreden. De Amersfoortse politie experimenteert ermee. © anp

Het incident vond rond kwart voor één plaats op de tweede verdieping van de ouderenflat Puntenburg in de wijk Soesterkwartier. Derk en zijn partner Maddy werden wakker van kabaal op de gang en besloten poolshoogte te nemen. Terwijl de vrouw beneden in de hal stond, werd Krol op de galerij voor zijn flat uitgeschakeld met een van de stroomstootwapens, waarmee de politie in Amersfoort sinds kort experimenteert.

Maddy van het slachtoffer verklaarde vanochtend het volgende tegenover de krant: ,,We hoorden kabaal op de gang. We dachten dat een van de buren, er wonen hier veel ouderen, was gevallen. Toen hoorde ik beneden een hond blaffen. Ik zei tegen mijn man: ik ga beneden kijken, misschien is er een hond ontsnapt, dan ga jij bij de buren kijken. Wij staan in het gebouw erom bekend om dat we altijd mensen hulp geven. Ik kwam beneden en daar stond een politiehond met acht agenten. Ik deed de deur open en ze riepen: 'op 2 hoog'. Daar woon ik ook."

Quote

Het leek alsof hij met een pistool was neergescho­ten, maar dan zonder bloed

,,Ik nam de lift naar boven en toen ik op onze verdieping kwam zag ik Derk levenloos, geboeid en met allemaal toeters en bellen liggen. Het leek alsof hij met een pistool was neergeschoten, maar dan zonder bloed. Ik vroeg de agenten: wat hebben jullie gedaan? Toen kreeg ik me toch van de politie een partij ellende over me heen.

Hartklachten
,,Derk heeft vorig jaar een TIA gehad en hij heeft ook een lekkende hartklep en een gevaarlijk hoge bloeddruk. Hij moest met de ambulance naar het Meander omdat zijn hartslag niet in orde was. Zijn arm leek eerst gekneusd te zijn doordat de handboeien hardhandig werden omgedaan. Later bleek ie gebroken te zijn. Hij is weer thuis maar heeft nog steeds last van het taseren."

De agenten verwarden haar partner met een van de broers die volgens haar geregeld voor overlast zorgen in de flat. ,,De politie is er al een paar keer bij geweest. Ze hebben nog een broer die al een gebouwverbod heeft, maar die vannacht toch binnen was. Hij zou mensen hebben bedreigd met een mes. De politie zag mijn partner voor hem aan. Achteraf bood de politie excuses aan.

We gaan vanmorgen een klacht indienen bij de politie. En ook bij de Alliantie. En we nemen een letselschade-advocaat in de arm."

Quote

We sommeerden hem te gaan liggen, maar hij luisterde niet meteen en pakte iets uit zijn zak wat later zijn sleutelbos bleek te zijn

Bernhard Jens, politie

Gewaarschuwd
Politiewoordvoerder Bernhard Jens bevestigt het verhaal. ,,Wij gingen af op een - achteraf vals gebleken - melding dat een broer een woning was binnengedrongen en dat hij onder invloed was en bij iemand de keel dichtkneep en een keukenmes had gepakt. We gingen het gebouw binnen en troffen de nodige veiligheidsmaatregelen. Je moet je voorstellen dat het een gespannen situatie was. We zagen bij de lift een man met lang vlassig haar en dachten dat dit de verdachte was. We sommeerden hem te gaan liggen, maar hij luisterde niet meteen en pakte iets uit zijn zak wat later zijn sleutelbos bleek te zijn. We hebben daarop het stroomstootwapen tegen hem gebruikt. Achteraf bleek hij niet degene te zijn die we moesten hebben."

,,Een agent kwam de trap op rennen en riep tegen me: 'Op je buik, op je buik! Haal je handen uit je zakken!' Ik wilde nog zeggen dat ik alleen maar een sleutel had maar ik werd gelijk getaserd", aldus Derk.

Volgens Jens heeft de politie volgens protocol gehandeld. ,,We hebben hem van tevoren gewaarschuwd en hij verklaarde zelf ook dat hij niet goed meewerkte."

Quote

Het was nu een taser, stel je voor dat het een pistool was

Jens is dan ook verbaasd dat het echtpaar toch een klacht wil indienen.,,In de rapportage staat dat ze het wel begrepen, er staat een citaat van de man in die zei: 'het is wat het is.' We hebben vanwege zijn hartklachten ook besloten om hem niet mee te nemen naar het bureau, maar om hem door de ambulance naar het ziekenhuis te laten brengen. Het eerste hartfilmpje was goed, maar voor de zekerheid is hij toch naar het ziekenhuis gebracht. We hebben hem zelfs met de politieauto weer opgehaald en hem een folder gegeven over wat je kunt doen als je getaserd bent."

Maar volgens het stel ging het anders: ,,Ik riep tegen de agent: 'doe rustig, haal de boeien eraf! De agent zei 'zoek het zelf maar uit', en ging weg. Later kwam hij terug", vertelt Maddy.

Ze ontkennen dat ze begrip toonden voor het politie-optreden. ,,Ik heb alleen maar tegen de agent gezegd: je hoeft niet van streek te zijn. Hij zei dat hij schoot in paniek", zegt de vrouw. ,,Het was nu een taser, stel je voor dat het een pistool was", vult Derk aan.

De politie stelt nog geen onderzoek in naar het incident. Jens: ,,We hebben volgens het protocol gehandeld. Maar als die mensen een klacht indienen, gaan we er nog eens naar kijken."

Experiment
Amersfoort experimenteert sinds vorige maand met een stroomstootwapen. Het wapen dient verdachten een stroomstoot toe van 50.000 volt, met een stroomsterkte van 1.3 milli-Ampère, waardoor deze vijf seconden zijn spiercontrole verliest en verstijft, zodat de persoon op de grond valt en onder controle gebracht kan worden.

De taser is niet onomstreden. Sinds 2006 wordt in de Nederlandse politiek al gesproken over de inzet van dit wapen. In Noord-Amerika waren tot augustus 2008 circa 300 mensen door dit wapen om het leven gekomen. Volgens de politie is met de nieuwste generatie stroomstootwapens de kans op ernstig letsel zeer gering.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort