Volledig scherm
Paleis Soestdijk. © Foto: WikMedia / indebuurt Utrecht

'Ook natuur moet iets opschieten met plannen paleis'

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug sluit zich aan bij de zorgen die er leven over de toekomstplannen voor Paleis Soestdijk.

,,Voor het Nationaal Park is het belangrijk dat de natuur er ook iets mee opschiet. Het gebied tussen Baarn, Soest en De Bilt is een druk gebied, waar veel mensen willen recreëren. Met de nieuwe plannen neemt de drukte toe. We maken ons zorgen over de landgoederen en natuurgebieden en recreatiegebieden rond Soestdijk, die openbaar toegankelijk zijn en waar de kosten voor beheer en onderhoud voor een groot deel worden afgewenteld op de eigenaren. Het zou goed zijn om daar ook een oplossing voor te zoeken. Daar willen we graag met de eigenaren van Soestdijk over in gesprek'', zegt Janine Caalders, kwartiermaker van het Nationaal Park.

,,De plannen voor herbestemming van Paleis Soestdijk kunnen een mooie verbinding tot stand brengen tussen natuur, erfgoed en economie. De andere geplande ontwikkelingen zoals de woningen en hotel moeten voor landgoed Soestdijk voldoende geld opleveren om dit te kunnen exploiteren.''

Gedeeld

De zorgen worden breed gedeeld zowel in de politiek als bij maatschappelijke organisaties. Staatsbosbeheer, het Utrechts Landschap, Natuurmonumenten, de Natuur en Milieu Federatie Utrecht, de stichting Natuur en Landschap Lage Vuursche, de stichting Behoud de Eemvallei, de vereniging Vrij Polderland en de stichting Parel van Baarn hebben zich ook kritisch uitgelaten.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort