Volledig scherm
© Hans Geerlingsx

Ook Nijkerk zet hakken in het zand om groei-opdracht

Nijkerk stemt niet zonder meer in met de Regionale Ruimtelijke Visie (RRV) waarin een sterk groeiscenario voor de toekomst wordt geschetst.

De Nijkerkse gemeenteraad nam het beleidsdocument onlangs wel aan, maar met de kanttekening dat de gemeente uiteindelijk zelf beslist of ze in de toekomst meer woningen wil bouwen dan nu gepland staat.

In de RRV wordt verondersteld dat er na 2030 nog steeds sterke groei van de bevolking in de regio Amersfoort zal plaatsvinden en dat met name de vier kerngemeenten (Leusden, Amersfoort, Nijkerk en Soest) de taak van de extra woningbouw op zich moeten nemen.

Dezelfde bezwaren leven ook in de gemeenteraad van Leusden en binnen actiegroeperingen in Soest. Ook die vreesden dat ze door in te stemmen met de RRV de bevoegdheid uit handen zouden geven om ook op termijn zelfstandig te kunnen beslissen over nieuwe woningen in hun gemeenten.

In Amersfoort werd het beleidsdocument bijna unaniem (met uitzondering van de SP) aangenomen door de gemeenteraad, zij het met een opdracht om te komen tot een ‘eerlijke’ verdeling van de woningbouwopdracht van na 2030. Wethouder Stegeman benadrukte steeds dat extra woning nodig zijn om de explosief stijgende huizenprijzen te temperen. 

In samenwerking met indebuurt Amersfoort