Volledig scherm
De opera Thijl werd vorige zomer gespeeld in een door zeecontainers gevormd theater in Soesterberg. © Marco Borggreve

Opera Thijl genomineerd voor wereldoperaprijs

De opera Thijl, die in de zomer van 2018 is opgevoerd op de vliegbasis Soesterberg, is genomineerd voor de International Opera Awards. Die prijzen worden gezien als de Oscars van de operawereld.

Het Utrechtsch Studenten Concert bracht de voorstelling in een theater van 87 zeecontainers naast het Nationaal Militair Museum. De opera is geschreven door Jan van Gilse (1881-1944), componist en verzetsman en kan worden gezien als een ode aan het verzet.

De winnaars, die worden uitgekozen door een vakjury, worden op 29 april tijdens een gala-evenement in Londen bekend gemaakt. De genomineerden voor de awards worden jaarlijks gekozen door een internationale vakjury. Dat een opera, uitgevoerd door een niet-professioneel orkest genomineerd is, is een unicum. ,,Het is dan ook een enorme eer voor de studenten om op dezelfde shortlist te staan als de beste operagezelschappen van de wereld’’, zegt persvoorlichter Petra Sanders van Thijl.

De opera Thijl is genomineerd in de categorie ‘herontdekt werk’. De opera over verzetsheld Thijl Uilenspiegel was voor het eerst en laatst volledig uitgevoerd in 1980. Na die uitvoering is de bladmuziek spoorloos verdwenen en is het werk nooit meer uitgevoerd, totdat het USConcert afgelopen zomer het lef had om het spectaculaire werk terug naar het theater te brengen.

Dat Thijl terug op het toneel kwam, was zeker niet vanzelfsprekend. Maar liefst 85 musici, 65 koorzangers, vele figuranten en 8 topsolisten moesten bij elkaar gebracht worden en er werd een speciaal theater gebouwd. Bovendien moest ook de handgeschreven bladmuziek door de orkestleden ontcijferd worden - een monsterklus die ruim anderhalf jaar in beslag nam. Acht studenten uit het orkest hebben zich full-time ingezet om het megalomane project in goede banen te leiden.

De productie trok zo’n 6.000 bezoekers.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort