Volledig scherm
© Politie

Oplichters Soesterberg lopen nog steeds rond

De politie zoekt nog steeds naar verdachten van een babbeltruc waarvan meerdere ouderen het slachtoffer zijn geworden. Onder hen was een 80-jarige vrouw uit Soesterberg.

De diefstal in Soesterberg vond in maart plaats. Eind juni werden camerabeelden verspreid van een van de verdachten, maar nog zonder succes.

Het slachtoffer had boodschappen gedaan. Terug bij haar woning werd ze door een man aangesproken, die beweerde dat ze vergeten was sommige boodschappen af te rekenen. Hij had een mobiel pinapparaat bij zich en de vrouw moest haar pincode intoetsen. Ook stal hij haar bankpas. Later neemt een vrouw met de pas drieduizend euro bij een bank aan de Neude in Utrecht.

Houten

Dezelfde vrouw stal een week eerder al de bankpas van een bejaard stel in Houten. Hun pincode werd in een supermarkt afgekeken. Als de slachtoffers thuis komen, worden ze aangesproken door twee vrouwen en een man, die de weg naar het ziekenhuis vragen. Als de bejaarde vrouw dat uitlegt, doen ze of ze het niet begrijpen en vragen of ze mee naar binnen mogen. 

De oudere vrouw zet haar tas op de bank en in de keuken tekent zij de route op papier voor een van de vrouwen, terwijl de man de bewoner aan de praat houdt. De tweede vrouw staat bij de bank, met de tas en steelt de bankpas van de bewoners. Als de route op papier staat, verlaat het drietal de woning.

Een paar uur later belt een medewerker van de bank het echtpaar op en zegt dat er vermoedelijk fraude met hun bankpas is gepleegd. De Houtense kijkt meteen in haar tas en ziet dat haar pas inderdaad weg is. Meer dan drieduizend euro is er opgenomen. 

Op bewakingsbeelden van de pinautomaat is de vrouw te zien die ook geld opnam van de bankrekening van de vrouw uit Soesterberg.

De verdachten zijn nog niet aangehouden. De vrouw die met de gestolen passen pinde is 20 tot 25 jaar en heeft een lichtgetinte huidskleur.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief

In samenwerking met indebuurt Amersfoort