Volledig scherm
DE FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) namen vorige maand een aantal dure voertuigen in beslag, van verdachten die betrokken zijn bij Hollandsche Wind. © Politie/OM

Oplichtersnetwerk roofde ongestoord tientallen miljoenen

Frauduleuze beleggingsfondsen uit de regio Arnhem met onder andere een vestiging in Amersfoort hebben ruim duizend mensen in het hele land opgelicht. Achter deze bedrijven blijken telkens dezelfde mensen schuil te gaan. De gedupeerden zijn tientallen miljoenen euro's kwijtgeraakt.

De groep oplichters opereert in wisselende samenstelling. Ze verleidt telkens opnieuw mensen geld te steken in vakantiewoningen, zonnepanelen of windmolens. Beleggingsfondsen als Centurion, Bali Investments en Hollandsche Wind haalden in korte tijd veel geld binnen en gingen daarna failliet. De fraudeurs achter deze bedrijven werken al ruim tien jaar samen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de fiscale opsporingsdienst FIOD bevestigen de conclusies van De Gelderlander. ,,Deze mensen spannen samen, werken met stromannen of het zijn verkopers die de kunst hebben afgekeken en daarna voor zichzelf beginnen’’, aldus de AFM.

Schaamte

De Gelderlander sprak tal van gedupeerden. Zij schamen zich dat ze erin zijn getrapt. Velen zijn hun spaargeld, erfenis of pensioen kwijt. De slachtoffers komen uit alle lagen van de bevolking. ,,Ik dank de lieve God dat mijn overleden echtgenoot dit niet hoeft mee te maken’’, zegt een weduwe, die 28.000 euro investeerde en dit vermoedelijk kwijt is.

Hollandsche Wind

De FIOD doet strafrechtelijk onderzoek naar de praktijken van een van deze ondernemingen, voornamelijk opererend onder de vlag van het Oosterbeekse bedrijf Hollandsche Wind. Dit bedrijf beloofde beleggers hoge rendementen op de bouw van windmolens. Drie verdachten zijn aangehouden, twee kopstukken zitten nog vast. Diverse bronnen zeggen tegen De Gelderlander dat de aanpak van deze fraude desondanks grotendeels faalt. Hierdoor kunnen veel betrokkenen keer op keer opnieuw beginnen.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort