Volledig scherm
Een scholier van de Van Amerongenschool werd na schooltijd aangesproken door vermoedelijk dezelfde man die eerder deze week twee andere scholieren benaderde. © Google Street View

Opnieuw scholier in Bunschoten aangesproken door man in zwarte bus die snoep aanbiedt

updateDe schrik zit er in Bunschoten goed in. De Van Amerongenschool heeft donderdag ouders gewaarschuwd, nadat opnieuw een scholier was benaderd door een man die vroeg of hij snoep wilde. Eerder deze week waarschuwde de Groen van Prinstererschool voor een mogelijke kinderlokker in de buurt.

In beide gevallen zou het gaan om een man in een zwarte bus met geblindeerde ramen. Een leerling van de Van Amerongenschool werd donderdagmiddag rond kwart voor vier in het park bij de Koenraadswetering aangesproken door een man in een geblindeerde zwarte bus, vertelt directrice Daniëlle Hop.

,,De man vroeg de jongen of hij een snoepje wilde en zei dat hij een puppy in het voertuig had. Ook wilde hij weten waar de jongen woonde. De jongen had de waarschuwing van de Groen van Prinstererschool dinsdag gehoord en fietste weg.” Zijn ouders belden naderhand de politie, die er direct met meerdere eenheden op af ging.

Het signalement en de werkwijze van de man, een man van 40 tot 50 jaar met een grijze baard die in een donkere hoge auto of bus reed, komt volgens politiewoordvoerster Cornelie Hogeveen inderdaad overeen met dat van de man voor wie de Groen van Prinstererschool dinsdag waarschuwde, nadat die ochtend twee leerlingen los van elkaar met hetzelfde verhaal op school kwamen.

Angst

Onder de ouders en kinderen op de school heerst angst, zegt Hop. ,,Ouders brengen hun kinderen naar school of laten hen samen fietsen. Kinderen hebben het er met elkaar ook over. We benadrukken dat ze het niet groter moeten maken. Er zijn absoluut geen kinderen meegenomen. Die boodschap verkondigen wij heel consequent.”

De school heeft met een pedagoog overlegd hoe zij met de situatie moeten omgaan. De kinderen worden gewaarschuwd dat ze niet mee moeten gaan als ze worden aangesproken. Hop: ,,Aan de ene kant wil je geen paniek zaaien, maar aan de andere kant moet je het wel serieus nemen.”

,,Ik vind dit heel erg’’, aldus Hop. ,,Kinderen moeten onbevangen in het leven staan en zouden niet bang hoeven te zijn als ze over straat gaan.” De scholen in Bunschoten houden onderling contact met elkaar over de kwestie via een gezamenlijke appgroep, zegt Hop. 

De politie gaat niet extra surveilleren. ,,Dat is lastig, omdat de incidenten verspreid over het dorp plaatsvinden", zegt woordvoerster Cornelie Hogeveen.  ,,Maar we zijn wel rond scholen op bepaalde tijdstippen extra alert. Verder hopen wij dat deze man zichzelf herkent in het signalement en zich bij ons meldt, want wij komen graag met hem in gesprek om te horen wat zijn beweegreden zijn om kinderen aan te spreken.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort