Volledig scherm
De gemeenteraad van Soest vanavond in vergadering bijeen. © AD

Oppositie Soest krijgt in verhit debat bezuiniging niet van tafel

CORRECTIEDe opgelegde bezuiniging tot 2024 op cultuur (1,2 ton), welzijn (1,92 ton) en natuureducatie (40 mille) in Soest maakt een kans te worden verzacht. Het college gaat actief onderzoeken of dat mogelijk is. De overige bezuinigingen van zo’n 1,6 miljoen euro de komende vier jaar blijven staan.

Het sprankje hoop kwam om 23.26 uur donderdagavond, toen het college na een lang debat een motie (niet gesteund door de VVD) overnam. Inhoud: onderzoek of de jaarlijkse opbrengst van de bouwleges kan worden verhoogd tot 100 procent kostendekkendheid.

De geschatte opbrengst van een ton zou de meest pijnlijke maatschappelijke bezuinigingen vanaf 2021 - op cultuur, welzijn en natuureducatie - moeten terugdringen. ,,We gaan ook in op de risico’s’’, waarschuwde wethouder Liesa van Aalst alvast. Alleen haar eigen VVD wilde zich niet vastleggen op de besteding van die ton.

Quote

Het is als een gezin met lekkend dak dat de spaarpot laat staan,
maar sportles opzegt

Hans Boks (LAS)

Volgens de wet moeten de leges kostendekkend zijn; hoger mag niet. Als er te weinig binnenkomt, bijvoorbeeld door de bouwcrisis, wordt het onzeker of die ton gehaald wordt. Ze kon dus nog niet beloven dat de bezuiniging van tafel gaat.

Tweede sprankje hoop is een andere door B en W overgenomen motie, waarin de gemeente onderzoekt of de lastenverhoging en bezuinigingen nog verder kunnen worden verzacht als in mei blijkt dat er meer geld komt van het rijk. Of dat veel kans maakt, is nu dus ook nog lang niet zeker.

Ondanks aanhoudend gebeuk van de acht oppositiepartijen (13 van de 29 zetels), kwam er na een avond verhit debatteren verder geen enkele verandering in de plannen om de ozb met 11,4 procent te verhogen en per volgend jaar ruim 1,4, oplopend tot ruim 1,6 miljoen euro in het laatste jaar te bezuinigen.

Alternatief

De alternatieve begroting, die voorstelde meer geld uit de reserves te halen in afwachting van verwachte hogere rijksinkomsten volgend jaar, kreeg geen schijn van kans bij de coalitie.

De politieke sfeer was de hele avond om de snijden. Met name Jan Paauw van coalitiepartij GGS (Gemeentebelangen Groen Soest) oogstte verontwaardiging toen hij de oppositie verweet als sinterklazen op te treden met haar alternatieve begroting. ,,Nepsinterklazen’’, voegde hij er honend aan toe. Burgemeester Rob Metz drong er tevergeefs op aan de term terug te trekken.

Hans Boks (Lokaal Anders Soest) vergeleek de bezuiniging en lastenverhoging met een gezin met een lekkend dak, maar dat het spaarpotje niet gebruikt voor reparatie maar de kinderen van sportles afhaalt. CDA’er Peter Lucas constateerde op het eind dat er, dankzij de op het laatst aangenomen motie, toch nog ‘een beetje eenheid’ in de gemeenteraad terug te vinden is. ,,Maar voor de verenigingen praat het niet lekker om met de gemeente te praten met het mes op de keel.’’

De begroting werd uiteindelijk om 23.52 uur met 16 voor en 12 (1 raadslid ontbrak) tegen aangenomen. Het komt zelden voor in Soest dat een complete oppositie tegen een begroting stemt.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort