Volledig scherm
Zaalsporters, zoals volleybalclub Keistad, gaan, als het aan Amersfoort2014 en BPA ligt, minder betalen. © Foto Rodney Kersten

Oppositie: ‘Tarieven voor huur sportzaal moeten omlaag’

De tarieven die sportclubs betalen voor de huur van hun accommodatie mogen de komende drie jaar met nog geen cent stijgen.

Met die insteek gaan Amersfoort2014 en BPA vanavond, tijdens de behandeling van de sportnota, op het stadhuis de strijd aan met andere politieke partijen. Het steekt de oppositiepartijen (samen goed voor 5 van de 39 zetels) dat de tarieven voor sportclubs in Amersfoort substantieel hoger liggen dan in omliggende gemeenten. Voor de huur van sporthallen betalen Amersfoortse clubs gemiddeld 34 procent meer, voor sportzalen gemiddeld 43 procent, zo blijkt uit onderzoek van het gerenommeerde Mulier Instituut.

Volgens het gelegenheidsduo spelen zaalsportverenigingen een belangrijke rol in het brede sportaanbod in de gemeente Amersfoort, en is er door alle investeringen in buitensportaccommodaties en zwembaden de afgelopen jaren te weinig aandacht geweest voor deze tak van sport. Het niet verhogen van de huur, ook niet door de tarieven mee te laten veranderen met algemene stijging van het prijspeil, kost geld. Dat kan volgens Amersfoort2014 en de BPA gevonden worden in het miljoen dat het stadsbestuur ieder jaar extra wil uittrekken voor sport.

App

Niet alleen Amersfoort2014 en de BPA gaan vanavond proberen de sportplannen te veranderen. Oppositiepartij Denk komt bijvoorbeeld met een voorstel om te kijken of de gemeentelijke website amersfoortsportstad.nl kan worden aangevuld met een app op de telefoon, waarop snel te zien is waar in de buitenlucht kan worden gesport en waarin gebruikers een melding kunnen maken als één van de toestellen kapot is. Ook de website zou zo’n terugkoppelingsfunctie moeten krijgen.

De PvdA wil tot slot geld vrijmaken om het aantal buitensportplaatsen uit te breiden. Te denken valt aan hardlooprondjes of calisthenicsparken, waar Amersfoort gratis gebruik kunnen maken van sporttoestellen. Volgens de sociaaldemocraten blijkt de noodzaak uit een onderzoek, dat Amersfoort hield naar het sportaanbod: 46 procent van de respondenten geeft daarin aan niet tevreden te zijn over wat de stad te bieden heeft.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort