Volledig scherm
PREMIUM
Fatma Koser Kaya. © Nico Brons

Oppositie woest op onderwijswethouder: feest vóór besluit is ‘pure minachting’

Onderwijswethouder Fatma Koser Kaya (D66) heeft zich de woede van oppositiepartijen op de hals gehaald door nog voordat de gemeenteraad zich erover heeft kunnen uitspreken, uitnodigingen te versturen voor de feestelijke lancering van een nieuw scholenplan.

Quote

Dit is wat er over is van democratie, we kunnen net zo goed niet gaan stemmen

Rob Molenkamp, SP-raadslid

Morgenmiddag om vier uur is het zover: na jaren overleggen wordt het beheer over de dik honderd schoolgebouwen in Amersfoort met een vrolijke bijeenkomst overgedragen aan twee nieuwe coöperaties, die zelf gaan besluiten welk pand wanneer aan de beurt is voor groot onderhoud of nieuwbouw. In PrO De Baander, aan de Zangvogelweg. ‘Geweldig dat we het resultaat kunnen bekrachtigen’, laat Koser Kaya uit haar mond optekenen in de uitnodiging, die gisteren werd verstuurd.

Alleen… er ís nog geen resultaat om te bekrachtigen: pas vanavond velt de gemeenteraad zijn oordeel over het veelbesproken plan. En hoewel het nagenoeg zeker is dat het wordt aangenomen (coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks en ChristenUnie, die samen een meerderheid hebben, zijn in elk geval voor), voelen oppositiepartijen zich zwaar geschoffeerd. ,,We kunnen net zo goed niet gaan stemmen”, fulmineert Rob Molenkamp (SP). ,,Dit is wat er over is van democratie in Amersfoort.”

Ben Stoelinga (Amersfoort2014) reageert ook als door een wesp gestoken. ,,Wát een arrogantie, wát een houding… dit is pure minachtig van de gemeenteraad.” Hans-Dieter de Smit van het doorgaans veel mildere CDA, is ook fel. ,,Wacht gewoon netjes met het plannen van zo’n bijeenkomst totdat de gemeenteraad zijn oordeel heeft geveld. En sorteer daar niet op voor, omdat je het als wethouder klaarblijkelijk goed uitkomt om alvast een feestje te organiseren.”

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort