Wouter de Waart (rechts) samen met mede-initiatiefnemer Thijs Meeuwsen tijdens hun bloemenactie. Cabaratier Paul Haenen hielp ook een handje mee.
Volledig scherm
Wouter de Waart (rechts) samen met mede-initiatiefnemer Thijs Meeuwsen tijdens hun bloemenactie. Cabaratier Paul Haenen hielp ook een handje mee. © Wouter de Waart

Oproep aan alle Amersfoorters: schrijf een brief aan een eenzame oudere

Veel ouderen zitten nu alleen thuis. Daar kunnen we iets aan doen, vindt de Amersfoortse Wouter de Waart (26). ,,Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.” 

Quote

We hopen dat als de coronacri­sis voorbij is, er mooie vriend­schap­pen kunnen ontstaan

Wouter de Waart, Club HUG

Met veel verzorgingshuizen op slot is het sociale contact dat veel ouderen hebben minimaal. Eenzaamheid ligt op de loer, weet Wouter. Samen met zijn vrienden Thijs Meeuwsen en Joep ten Hoeve startte hij in 2018 Club HUG, een initiatief dat offline contact stimuleert, het liefst in de vorm van een knuffel. ,,Dat laatste kan helaas niet in coronatijd, dus besloten we elkaar op andere manieren te omarmen”, zegt Wouter. 

Toen de eerste maatregelen werden aangekondigd tegen het coronavirus, spraken de mannen een bevriende bloemist. ,,Hij zat met 7000 rozen die hij niet kwijt kon. Die hebben we toen uitgedeeld aan ouderen, verzorgers en andere harde werkers.” Na deze actie werd het drietal door diverse instanties benaderd met de vraag of ze iets konden betekenen voor de eenzame ouderen. ,,Toen besloten we om de koppen bij elkaar te steken en hebben we deze buddy-actie opgezet.”

Vriendschap 

Het idee is simpel. Je schrijft een brief  naar iemand die eenzaam thuis zit en vermeldt daarin je telefoonnummer. ,,Club HUG verzamelt alle brieven en bezorgt ze, inclusief bloemen, bij ouderen die wel wat afleiding kunnen gebruiken. Als de brief is ontvangen, neemt de ontvanger contact met je op en is de buddy-connectie een feit!” Dat is ook het grote verschil met andere initiatieven, zegt De Waart. ,,We merken dat er nu veel aandacht is voor eenzame ouderen. Dat vinden we super, maar we hopen ook dat dit contact duurzaam is. Dat als de coronacrisis voorbij is, er ontmoetingen kunnen plaatsvinden en mooie vriendschappen kunnen ontstaan.”

Tot nu toe heeft het initiatief  314 ouderen in Tilburg aan een buddy geholpen. Wouter hoopt op genoeg brieven zodat hij ook ouderen in zijn stad Amersfoort en, nog beter, heel Nederland blij kan maken. ,,Bij deze een oproep voor iedereen die iets wil betekenen, maar niet goed weet hoe: pak een pen, schrijf een brief en maak iemand die eenzaam is heel blij!”

Meedoen? Aanmelden kan hier

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort